Hopp til innhold

- Dårlig saksbehandling

Krever full gransking av barnevernet i Sør-Varanger, Gamvik og Karasjok kommune.

Barn
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Leder i gruppen som arbeider for et bedre fungerende barnevern (GBB) hevder det har foregått umenneskelige overgrep i Sør-Varanger, Gamvik og Karasjok kommune.

Nå krever de full gransking av barnevernet i disse kommunene.

Fylkeslege i Finnmark, Karen Straume, vil ikke gå inn på enkeltsaker i de konkrete kommunene, men hun innrømmer at barnevernet kan bli bedre, og at det er viktig at alle parter kommer til orde.

- Verstinger

Graftås sier at de tre kommunene er plukket ut fordi de er verstinger i barnevernet i Finnmark.

- Disse tre kommunene er blant de verste og som peker seg ut ved at vi har stor saksstrøm derfra. Folk fra disse kommunene kontakter oss for å få råd, støtte og hjelp i en situasjon der de er havnet i en barnevernssak.

- Det er en rød tråd i disse klagene: Dårlig saksbehandling og dårlig forvaltning av lovverket i disse tre kommunene.

Vaktbikkje

GBB ser på seg selv som en vaktbikkje overfor et barnevern som de mener styrer og kontrollerer seg selv, og ofte gjør feil overfor foreldre og barn som kommer i deres søkelys.

Leder Ann-Hege Graftås mener at det ikke er god nok kontroll på kvaliteten på det barnevernet gjør.

- Kan alltid bli bedre

Men kontrollorgan finnes, for fylkesmannen skal føre tilsyn med den kommunale barneverntjenesten. Karin Straume, som er fylkeslege i Finnmark, mener at de gjør jobben sin, men at barnevernet alltid kan bli bedre.

- De aller svakeste stemmene i barnevernssaker er barna. Det er det som er så vanskelig med barnevern at det er mange parter å ta hensyn til, og det er derfor vi må jobbe for å bli bedre og for at de svake stemmene også må få komme til orde.

Håper å bli tatt på alvor

Og skal vi tro Graftås er det nettopp det de vil oppnå ved å kreve gransking av barnevernet i Karasjok, Sør-Varanger og Gamvik.

- Det er blant de verste kommunene, og det vil komme flere saker. Målet med å granske disse kommunene er at vi håper at foreldrene blir tatt på alvor og at rettssikkerheten til barna og familien blir ivaretatt på en sånn måte at det ikke er i strid med menneskerettighetene.