Hopp til innhold

Jan Henry har Alzheimer

Diagnosen var en aha-opplevelse. Nå gjør den tidligere fiskeriministeren Jan Henry T. Olsen hjernetrim hver dag for å huske daglige ting.

Jan Henry T. Olsen står frem i Nordlys 12. mars 2008
Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Den tidligere fiskeriministeren og en gang så aktive næringslivstoppen Jan Henry T. Olsen fra Tromsø forteller om livet med Alzheimer-diagnosen i avisa Nordlys i dag.

For ett år siden fattet bedriftslegen i Storebrand Livsforsikring mistanke fordi Olsen ikke mestret jobben som normalt. Nærmere undersøkelser ved Hukommelsesklinikken på Ullevål Universitetssykehus ga diagnosen Alzheimer. Da falt brikkene på plass for Olsen og kona Laila Lanes.

- Jeg har alltid levd et hektisk liv og tenkte at det skyldtes stress at jeg glemte ting. Det var mange jobber, bytte av jobb og nye rutiner. Jeg lagde opplegg for meg selv for å huske på ting, sier Olsen til avisen.

I 15 styrer samtidig

Arbeiderpartimannen var fiskeriminister for Gro Harlem Brundtland i fire år fra 1992 til 1996. Han har vært investor og involvert i bedriftsstyrer i hele Nord-Norge, blant annet Tromsø Idrettslag, Aquarisgruppen og universitetsstyret i Tromsø. Han satt på et tidspunkt i 15 ulike styrer. Nå er det slutt, og det er bare kommunestyret i Tromsø igjen.

- Jeg fortsetter i kommunestyret så lenge det er formålstjenlig. Jeg har en fin dialog med lederen i Tromsø Arbeiderparti, Roger Ingebrigtsen, som sier han vil ha meg med så lenge som mulig. Men jeg er samtidig klar over min begrensning, sier Olsen.

Galgenhumor

For han og kona er det nå viktig å bruke tiden godt. De har lært seg å leve med det som venter, og bruker humor for å avvæpne situasjonen.

- Galgenhumor er viktig å ha, sier Olsen, som forteller at det har oppstått mange rykter om hans tilstand, og at det har bidratt til at han nå står frem.

Ekteparet oppfordrer folk til å snakke med dem og være åpne om sykdommen.

Laila Lanes er ansatt som journalist i NRK Troms og Finnmark. 

  Se TV-innslag om Jan Henry`s sykdom

Flere nyheter fra Troms og Finnmark