Hopp til innhold

Skeptisk til Aker Seafoods-kjøp

Lederen i Finnmark fiskarlag, Roger Hansen, vil ha eierbegrensninger i fiskeindustrien.

Det bør bli eierbegrensninger i fiskeindustrien for å hindre at noen aktører får for stor makt. Det sier leder i Finnmark fiskarlag, Roger Hansen.

Aker Seafoods planlegger å kjøpe fiskeindustrianlegg i Hasvik og Berlevåg, og eier nå anlegg i over halvparten av fiskerikommunene i Finnmark.

Hansen syns eierkonsentrasjonen er betenkelig:

- Jeg er litt betenkt over at et selskap som Aker Seafoods har såpass stor eierandel i Finnmark. Ikke at jeg er ute etter å kritisere Aker som selskap, men at det generelt blir en aktør som får så stor eierandel i industrien, det er jeg betenkt over, sier Hansen.

Dekker hele Finnmark

Aker Seafoods har nå anlegg fra Vardø i øst til Hasvik i vest. De har nå investert i fiskeindustrien i sju-åtte av 11 kystkommuner i Finnmark.

- Et problem som kan oppstå er konsentrasjonen. Hvis et selskap med så stor eierandel får økonomiske problemer og de velger å strukturere seg med den industrien de har, kanskje legge ned enkelte av de fiskebrukene de har, blir det et problem, sier Hansen.

Og hvis det satses på fiskebruk på større steder mens de små legges ned kan det få store konsekvenser for bosetningsmønsteret langs kysten.

- Jeg mener man må se litt lengre frem og stille spørsmålstegn om man skal se på eierkonsentrasjonen i Finnmark slik som det er innen oppdrett, sier Hansen.

Departementet skeptisk

Fiskeridepartementet har tidligere vært skeptisk til eierbegrensninger, skriver Fiskeribladet.

Årsaken er blant annet at det har vært vanskelig å finne seriøse aktører som vil investere i fiskeindustrien i Finnmark.

Hansen er også betenkt over at om et selskap kommer i en tilnærmet monopolsituasjon kan de få stor innflytelse over prisen på råstoffet.

- Når du får en aktør som blir så stor så har de stor innflytelse på prisen. Ikke når det gjelder minsteprisen, for der har du selvfølgelig forhandlingene mellom kjøper og fisker gjennom Råfisklaget. Men de kan styre markedsprisen generelt i sesongene, og det kan være uheldig.

Det sier leder i Finnmark fiskarlag, Roger Hansen.