Hopp til innhold

Flere barn i fosterhjem

Stor økning i antall nordnorske barn som er blitt plassert i fosterhjem de siste tre årene.

barnevern
Foto: Scanpix / SCANPIX

De siste tre årene har 60 prosent flere barn og unge i Nord-Norge blitt plassert på barnevernsinstitusjoner, fosterhjem og familiebaserte tiltak.

Det visert tall fra Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Flere tar kontakt

En av grunnene er at stadig flere foreldre tar kontakt med barnevernet for å få hjelp. Det sier fagteamleder Erik Jarle Jakobsen i Tromsø.

- Når det gjelder ungdom så er det som oftest foreldrene som tar kontakt. Det kan gjelde rus, adferdsproblemer eller mer sammensatt problematikk, sier Jakobsen.

- Betyr dette at det nå er flere barn som trenger hjelp?

- Det kan være et uttrykk for det, men også for at familiene får god hjelp når de først tart kontakt med barnevernet, sier Jakobsen.

60 prosent økning

I 2004 var 214 nordnorske barn og unge plassert på barnevernsinstitusjoner, fosterhjem eller hjemmebaserte tiltak. Ved utgangen av februar i år hadde antall barn på tiltak økt til hele 385. Det sier Helga Solheim, som er avdelingsdirektør i barnevernet i bufetat.

- Vi har jo barn som bor på institusjon fortsatt, men vi har hatt en kjempestor økning i antallet barn som bor i fosterhjem og barn som får hjelp i hjemmet, sier Solheim.

- Jeg synes det er en bra utvikling. Det er kjempe bra at vi nå har klart å utvikle et større mangfold av tiltak, sier Jakobsen.

Økt tillit til barnevernet

Solheim opplever at stadig flere foreldre tar kontakt med barnevernet.

- Foreldrene ser at det nytter å gå til barnevernet. Flere har fått tillit til barnevernet slik at flere enn før tørr å ta kontakt før problemene blir så store at barna må flytte, sier Solheim.

- Det er utrolig viktig at barn som ikke får dekket sine behov, blir sett og tatt vare på. Kan ikke de biologiske foreldrene dekke disse behovene så er det riktig å plassere barna i fosterhjem, sier Jakobsen.

 

Flere nyheter fra Troms og Finnmark