Hopp til innhold

– Svindlet kommunen for støtte

Mannen fra Sør-Troms ble tatt i mot med åpne armer da han ville flytte rederiet sitt til Berlevåg. Nå mener kommunen seg svindlet for 640.000 kroner.

I juni må mannen møte i Øst-Finnmark. Der må han svare for en bedrageritiltale på seks punkter, samt omfattende dokumentforfalskninger.

Han lurte blant annet sine egne revisorer for å få utarbeidet falske dokumenter, ifølge tiltalen.

Fikk støtte

Det var rundt årtusenskiftet at mannen valgte å flytte sin rederivirksomhet til Berlevåg. Nyetableringen ble møtt med optimisme i fiskeværet. I håp om nye arbeidsplasser ga kommunen rederiet støtte på flere hundre tusen kroner til egenkapital i selskapet.

Men slik gikk det ikke. I tiltalen beskyldes mannen for å ha overført disse pengene direkte over til sin egen private konto, og for å ha utelatt dem fra selskapets regnskap.

Kommunen hevder selv å ha tapt 640.000 kroner på dette.

Falsk kontrakt

I tillegg til å ha svindlet kommunen er mannen også tiltalt for å ha forfalsket kjøpekontrakten på en båt han gikk til innkjøp av. Da lånesøknaden ble presentert for Sparebank1 Nord-Norge var verdien på båten forandret fra 4,9 millioner til 7,5 millioner kroner.

I tilllegg er mannen tiltalt for flere tilfeller feilføring av bedriftens regnskaper, samt alvorlig feilinformasjon i saker av stor økonomisk betydning.

For syk til rettssak

Saken skulle egentlig opp i retten i februar i fjor, men ble da utsatt på grunn av den tiltaltes helsetilstand.

Nå skal saken etter planen opp i Øst-Finnmark tingrett 4. juni.

Aktor Magne Nyborg har ikke hatt anledning å kommentere tiltalen. Det har heller ikke lykes NRK å få en kommentar fra mannens forsvarer Hallvard Østgård.