Hopp til innhold

Massiv hets på nettet

Nordnorske kjendiser hetses på Facebook.

 

Gerd-Liv Valla
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Gerd-Liv Valla er en av de nordnorske kjendisene som får passet påskrevet i det nye nettstedet og ytringskanalen Facebook.

Hetsende kommentarer

«Selv om det aktuelle kvinnemennesket er ufordragelig, så er det synd at hun kan miste sin rolle som leder av LO. Vi skal lete lenge etter en person med mindre talent. Vi trenger ikke løfte en finger, men kan nyte kampen fra sidelinjen når organisasjonen råtner fra innsiden.»

Dette er en av kommentarene om Gerd-Liv Valla som ligger ute på nettstedet Facebook.com.

På Facebook kan registrerte medlemmer, med fullt navn og bosted, komme med informasjon og ytringer ved å danne ulike grupper, som støtter, kritiserer eller skjeller ut kjente mennesker over hele landet.

Gruppene er åpne forum hvor både de som oppretter gruppa og de som så melder seg inn, kan kommentere og diskutere.

Opprørt over uthengingen

Den siden som kommentaren om Valla er hentet fra har akkurat nå 126 medlemmer. Navnet på denne gruppa er : «Ble du også mobbet av Gerd-Liv Valla?» og beskrives videre som en gruppe «..for alle som på ett eller annet tidspunkt er blitt mobbet av Gerd Liv Valla. Gruppen bør ha et enormt potensiale.»

Distriktsssekretær i LO Troms, Jan Elvheim er svært opprørt over utghengingen av sin tidligere sjef.

- Jeg forstår ikke folk som gjør slike ting. De må jo tenke på at det er et menneske bak det som har skjedd. Jeg har ikke forståelse for at slikt kan gjøres, og tar på det sterkeste avstand fra det, sier han til NRK.

Heller ikke Sandra Lyng Hauge, kjent fra tv-programmene «Idol» og «Isdans» får være i fred her. I en av gruppene blir Mosjøen-jenta ved siden av medisdanser Dorte Skappel omtalt på denne måten:

«Sandra Lyng Haugen og Dorte Skappel er ubrukelige bimboer. Stort mer ubrukelige skapninger finnes det ikke på denne jord.»

- Politiet bør se på saken

Facebook har eksistert siden 2004, men har siden påske hatt spesielt oppsving i Nord-Norge.

Til tross for at nettstedet har utenlandsk opphav, kan de som kommer med ærekrenkelser og infomasjon eller bilder av folk uten deres samtykke straffeforfølges.

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra sier til Nettavisen at det er hver enkelt personlig som har et juridisk ansvar for det de legger ut. Og at en derfor ikke kan skylde på nettstedet.

Men Elvheim mener politiet burde ta en titt på saken.

- Hvordan man skal få bukt med det er en annen ting, som jeg ikke har noen løsning på. Det er jo fælt å høre, og hvis det er slik at vedkommende er der med bilde og slikt, så må det jo gå an for myndighetene å få tak i vedkommende, og gi ham en smell på fingrene, sier han.