Hopp til innhold

- Hurtigruten slapp for billig

Hurtigruten Group fikk 60.000 i bot for å bruke skipene som hotellskip for oljearbeidere, de burde kanskje fått mer, mener Samferdselsdepartementet.

Hurtigruten MS "Nordkapp"
Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Det var i fjor høst at Hurtigruten Group tok skip ut av ordinær tjeneste i ruta langs kysten, og leide dem ut som hotellskip for oljearbeidere på Melkøya, og ved Ormen Lange-anlegget på Møre.

Samferdelsdepartementet reagerte skarpt, og mente Hurtigruten Group var på grensen til å bryte hurtigruteavtalen med staten. Departementet ga dermed 60.000 kroner i dagbøter til selskapet.

Tjente godt på utleien

Men selv om rederiet måtte betale store dagbøter, var det en avtale med oljeindustrien som ga god fortjeneste, bekreftet administrerende direktør Henrik Andenæs da fjoråretsregnskapet ble lagt fram i forrige uke.

Utleieaktiviteten har gitt selskapet en inntekt på 30 million kroner, sier han.

 - For lave bøter

Avdelingsdirektør Arnfinn Øen i Samferdselsdepartementet sier i dag at de kanskje kunne tatt hardere i når de fastsatte dagbøtene.

– Avtalen vi har om nivået på dagbøter fanger ikke opp den alternative inntekten som hurtigruta oppnådde i dette tilfelle, sier Øen.

Departementet følger nå nøye med, men tror ikke at hurtigruteskip blir tatt ut av drift igjen på denne måten. – Når man har en avtale så er det jo underlig at man går fra den avtalen for så å gå i en avtale med en annen, sier han. – Vi har forstått at selskapet beklager dette.