Hopp til innhold

Bryter strømløftet

Det blir ikke lik nettleiepris for strømkunder i Norge. Olje- og energiministeren går bort fra løftet i regjeringserklæringen.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Utjevning av nettleie ville kunne spart forbrukerne for opptil 6000 kroner i året.

Nå har olje- og energiministser Odd Roger Enoksen gått bort fra dette løftet i regjeringserklæringen.

– Det er nærmest en naturgitt forutsetning. Noen områder er dyre å bygge ut, og vi har et mangfold av e-verk i hele landet. En måte å gjøre det på, er som med posten, å ha ett e-verk i hele landet, men det tror jeg ikke innbyggerne i norge er interessert i.

Store lokale variasjoner

Prisen vi alle betaler for å få strømmen levert til boligen varierer stort etter hvor vi bor. Bor du for eksempel i Gildeskål eller Beiarn kommune, så får du krafta levert via nettet til Sjøfossen Energi til 36,7 øre kilowatten.

Bor du derimot i området til Fredrikstad Energinett, så får du samme tjeneste til 15,7 øre kilowatten. Det er med andre ord opptil dobbelt så dyrt å få strømmen distribuert hjem - hvis du bor på feil sted i landet.

Høyres Ivar kristiansen i Stortingets energi- og miljøkomite mener regjeringen bør skille strømprodusentene og de som distribuerer strømmen i forskjellige selskap.

– Det er mitt råd til statsråden, at han tar en nærmere titt på konkurranseforholdet, eller mangelen på sådan, mellom ulike nettselskap.

Ingen lovnader

Olje- og energiminsiteren kan ikke love billigere nettleie. Den vil derimot bli dyrere siden sikkerhetsforskriftene til strømforsyning er skjerpet.

For å bøte på dette er det bevilget 30 millioner til utjevningstiltak.

– Man skal ha beredskap når det blir uvær. Man skal gjøre reinvesteringer. Man skal gjøre skikkelig vedlikehold på nettet, og alt dette blir kontrollert av NVE som følger med på at forskriftene følges, og disse forskriftene er skjerpet, sier Enoksen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark