Hopp til innhold

Interessen for Arktis har økt

Internasjonale forskere mener potensialet for konflikter er lite. – De territorielle uenighetene er små og håndterbare, konkluderer de i en ny rapport.

Isfjell ved Grønland

Internasjonale forskerere mener ressursrikdommen i Arktis ikke trenger føre til flere konflikter mellom land og regioner.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Forskerne mener at problemene som eventuelt måtte komme, vil være mulig å hanskes med.

Det er hovedkonklusjonen i det store forskningsprosjektet «Geopolitikk-nord», som samler kunnskap om Arktis og setter Norge i førersetet for forskningen i nordområdene, skriver Barentswatch.

– Norge skal være i front

Studien har vært ledet av Institutt for forsvarsstudier (IFS), og vil være en sentral del av den internasjonale konferansen Arctic Frontiers som starter i Tromsø søndag 20. januar.

– Norske politikere har understreket at Norge skal være i front i nordområdene. Derfor har det vært viktig at Norge har tatt initiativet til og ledet dette prosjektet. For norske fagmiljøer er det også nyttig å få sette et internasjonalt fotavtrykk, sier Kristine Offerdal, som har vært daglig leder for Geopolitikk-nord-prosjektet ved IFS til Barentswatch

– Interessen for Arktis har økt

Forskerne slår ifølge nettstedet fast at interessen for Arktis har økt i den perioden programmet har virket, fra 2008 til 2012.

Det skyldes blant annet at det i området ventes å være uoppdagede forekomster av olje og gass i stor mon.

Men det er liten risiko for at et kappløp om ressursene i Arktis vil føre til konflikter, ifølge Offerdal.

– Selv om interessen for Arktis er stigende, konkluderer programmet med at potensialet for konflikter er lite. De territorielle uenighetene er små og håndterbare. Ressursforvaltning og internasjonalt samarbeid finner sted innen rammen av velfungerende internasjonale regimer og avtaler, og arktiske stater har mange felles interesser i regionens utvikling. Dette bidrar til stabilitet, sier Kristine Offerdal til BarentsWatch.