Hopp til innhold

Iransk familiefar tvinges til lediggang

En iransk familie i Vadsø som er utvist fra landet, men ikke kan reise, tvinges til å gå arbeidsledig.

Muslim Farrokhzad har konvertert til kristendom, det kan gi døsstraff i Iran.

Muslim Farrokzhad fra Iran er glad for støtten han, kona og to døtre har fått fra folk i Vadsø.

Foto: Arnstein Jensen

Muslim Farrokhzhad hadde jobb han trivdes med i Vadsø, men må nå gå arbeidsledig i påvente av at Utlendingsnemnda skal behandle søknaden om opphold på nytt.

Familien har vært i Norge i fire år, og i Vadsø er flere hundre underskrifter til støtte for dem nå samlet inn:

Muslim Farrokzhad fra Iran er glad for støtten han, kona og to døtre har fått fra folk i Vadsø. Rundt tre hundre personer har skrevet under på at de vil at familien, som har fått vedtak om utvisning, skal få bli værende i byen.

– Vi er overrasket. Men vi visste at folk støtter, sier han.

Samlet underskrifter

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Flyktinger fra Iran som har konvertert fra islam til kristendommen utvises til Iran, selv om landet har dødsstraff for konvertering til kristendommen. Foto: Bård Wormdal.

Lillian Jørstad har et nært forhold til den iranske familien og var den som tok initiativ til å samle inn underskrifter.

Hun gikk selv rundt i byen og la ut lister blant annet på en lokal matbutikk:

– Jeg ble overrasket over hvor mange som hadde skrevet under. Folk har til og med skrevet på baksiden, sier hun.

Den iranske familiens advokat skal legge fram underskriftene for Utlendingsnemnda UNE som et dokument for å vise at familien har tilknytning til Norge.

– Ikke sterk nok knyttet til Norge

En av begrunnelse for å gi familien avslag på søknaden om opphold var at de ikke er sterkt nok tilknyttet landet. Seksjonssjef i asylavdelingen i Une, Lars Erik Andersen, kan ikke si hvorvidt underskriftene vil få betydning:

–Hvilke vekt dette vil ha, kan jeg ikke si noe om, sier han.

Den iranske familien har ikke iransk pass, noe som gjør at politiet ikke ennå har sendt dem ut. Samtidig har UNE også fått en søknad om omgjøring av vedtaket. Men på ubestemt tid har Farrokzhad nå mistet arbeidstillatelsen.

Dermed måtte han slutte i jobben han trivdes godt i:

– Jeg synes det er utrolig dårlig. Kanskje de har egne regler, men de må tenke på det. Jeg har ingenting å gjøre, jeg kjeder meg hjemme hele tiden. Jeg skulle ønske om jeg kunne jobbe. Jeg kan til og med betale 50 prosent skatt, sier han.

Kan ikke arbeide

Andersen i UNE sier det ikke finnes muligheter i lovverket for at personer i Farrokzhads situasjon kan få arbeide mens de venter på å returneres:

– I henhold til reglene så er mulighetene ikke til stede slik situasjonen er i dag. Det er en teoretisk mulighet om de fikk utsatt iverksettelse fra Utlendingsnemnda i forbindelse med omgjøringsanmodningen. Da finnes det anledning fra UDI til å gi en midlertidig tillatelse, sier han.

Den iranske familiens advokat har bedt om utsatt iverksettelse av utvisningsvedtaket, men UNE kan foreløpig ikke si når familien vil få svar, bare at saken er til vurdering.

I Norge i dag finnes det flere i samme situasjon sier Andersen:

– Det er en hel del. Det kan jeg si, sier han.

Risikerer dødsstraff

Dersom familien til Farrokzhad blir sendt tilbake til Iran risikerer de dødsstraff, ettersom familien har konvertert fra islam til Kristendommen.
Jørstad håper det ikke blir tilfelle og mener familien er et stjerneeksempel på god integrering:

– Både språklig og kulturelt. Alt er positivt. De gjør noe for å bli integrert. Det er kjempebra, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark