Hopp til innhold

E-postsaken henlagt

Monica Kristensen Solås hadde rett til å lese de ansattes e-post.

Monica Kristensen Solås
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Den tidligere generalsekretæren i Redningsselskapet var, i likhet med selskapet selv, mistenkt for brudd på personopplysningsloven

Men nå er altså saken henlagt.

Hadde rett til å lese

- Saken er henlagt fordi det i Redningsselskapet forligger en datainnstruks hvor det fremkommer at arbeidsgiver kan gå inn i de ansattes epost, sier statsadvokat Marit Bakkevig til Nettavisen.

Datatilsynet har brukt store ressurser på å avdekke metodene som Redningsselskapet og Monica Kristensen Solås brukte for å gå sine ansatte etter i sømmene. Tilsynet har kritisert ulovlig gjennomgang av e-posten til de ansatte. Dette mener Datatilsynet er klare brudd på Personopplysningsloven.

Datatilsynet sier at dette er en av de mest omfattende sakene av denne typen som de har sett på.

Her er statsadvokatens henleggelse:

«Ved vurderingen er det lagt til grunn at e-postsystemet er en del av arbeidsgivers eiendom og det er installert som et arbeidsverktøy. Dette er også nedfelt i Redningsselskapets datainstruks punkt 4, som alle ansatte er kjent med og har underskrevet. På denne bakgrunn er statsadvokaten kommet til at straffelovens paragraf 145 annet ledd ikke kommer til anvendelse i saken.»

- Det er mange dokumenter og et relativt nytt rettsområde. Det har vært arbeidskrevende, og har vært nye regler å sette seg inn. Derfor har det tatt noe tid, sier statsadvokaten til Nettavisen.

NSSR er tilfreds

Ledelsen i Redningsselskapet er glad for avgjørelsen.

- På Redningsselskapets vegne er jeg tilfreds med at det ikke blir straffesak mot oss, men selv om e-postgjennomgangen ikke var straffbar, har den hatt store personlige konsekvenser for flere ansatte og vært svært skadelig for arbeidsmiljøet i organisasjonen, sier fungerende generalsekretær Kjell L. Brevik.

Brevik sier at Redningsselskapet fremdeles sliter med virkningene saken hadde på arbeidsmiljøet og samarbeidsklimaet. I en pressemelding sier han også at konsekvensene viser at det var en uklok beslutning å gjennomføre en slik undersøkelse av de ansattes e-postkontoer.

Datatilsynet reagerer

Datatilsynet reagerer på henleggelsen.

- Dette er veldig skuffende, og det gir et veldig feil signal. Nå må vi be ansatte være forsiktige med hva de bruker e-post til, sier Knut Kaspersen, avdelingsdirektør på juridisk avdeling, til NRK.

- Vi mener fortsatt dette er et klart brudd på personopplysningsloven. Det holder ikke at Redningsselskapet har en intern regel.

- Vil dere anke avgjørelsen inn til riksadvokaten?

- Det kommer vi til å vurdere.