Hopp til innhold

Løper på «ballong-mølle»

Håkon Mushom fra Lyngdal gjør hva han kan for å holde seg i form til årets store mål, junior-EM i Barcelona i juli.

Håkon Mushom

Løpstalentet Håkon Mushom fra Lyngdal har trent i Olympiatoppens nye «ballong-mølle» for å kvitte seg med tretthetsbruddet i beinet. Målet er å bli klar til junior-EM i Barcelona i juli.

Foto: Privat

18-åringen, som er ett av Norges største løpstalenter, sliter med et tretthetsbrudd i beinet og må sverge til alternativ trening. Han får nemlig ikke lov til å løpe så mye som han ønsker.

– Det er tungt og litt kjedelig, men formen er god og jeg trener masse. Tretthetsbruddet kom som følge av ensidig trening og mye belastning på foten. Nå blir det mye alternativ trening i forhold til det jeg vil, for jeg vil egentlig ut og løpe, sier Mushom.

I stedet blir det svømming, løping i vann og slyngetrening som står på timeplanen. Han skal også begynne å trene på rulleski.

Ballongløping

I tillegg trente Mushom forrige uke på den nye mølla hos Olympiatoppen i Oslo. Denne mølla gjør at man kan trene intensiv løpstrening med mindre belastning på beina, fordi man kan justere sin egen kroppsvekt.

– Jeg tok på meg tights som er festet til en ballong, som igjen er festet til mølla. Ballongen blåser seg opp og jeg kan justerer hvor mye jeg vil veie. Da kan jeg løpe en del mer enn det jeg kan ellers, sier Mushom.

Under oppholdet i Oslo fikk Mushom kjørt flere gode kondisjonsøkter på den nye mølla. Han fikk også god oppfølging fra Olympiatoppens trenere og medisinsk apparat.

Video Alternativ trening frem mot junior-EM

Håkon Mushom driver alternativ trening frem mot junior-EM i Barcelona.

Lydig mann

Mushom får skryt fra landslagsledelsen fordi han har vært svært nøye med alternativ trening mens han har vært skadet.

18-åringen gjør det han kan for å bli skadefri så raskt som mulig, for å få best mulig oppkjøring inn mot EM.

– Jeg vet at jeg er på rett vei, for jeg har gjort akkurat det jeg har fått beskjed om. Jeg har gjort alt rett nå, etter at jeg fikk skaden.

– Det var tidligere jeg gjorde en feil. Jeg hadde signaler om litt smerter i foten på sommeren i fjor, som jeg ignorerte fordi de var ikke så store. Men så ble det veldig ille i jula og etter det har det blitt noen måneder uten løping.

Skal til EM i Barcelona

Snart reiser lyngdølen til Portugal for å få gode treningsforhold. Blant annet skal han da ha med seg rulleski. Han føler seg sikker på at han når årets store mål.

– Jeg skal være klar til EM. Det er dét som er målet, det er dét jeg trener for.

Mushom har bedre personlige rekorder på 800 meter enn Vebjørn Rodal da han var på samme alder. 18-åringen vant overraskende NM på Byrkjelo i fjor og var Norges beste 800-meterløper. Gjennombruddet fikk han under Bislett Games noen måneder tidligere, da han for første gang løp 800 meter på under 1.50.

Han fikk tida 1.48,69, noe som er en forbedring av sin personlige rekord med over tre sekunder.

– Hva vil vi se av deg i årene framover?

– Jeg skal ikke spå om framtida, men jeg håper å prestere bra denne sesongen, og de neste. Det hadde vært gøy å komme til OL. Det er langt fram, men det hadde vært gøy, sier Mushom.

Video Supertalentet Håkon Mushom gjør seg klar for EM

SE VIDEO fra juni 2011: Supertalentet Håkon Mushom gjør seg klar for U20-EM.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,17 kr
Dyrest kl. 08 2,04 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %