Hopp til innhold

IK Start ber Cultiva om penger

IK Start har bestemt seg for å søke kulturstiftelsen Cultiva om 10 millioner kroner i støtte for å redde fotballklubben ut av krisen.

Tom Edvardsen

Styreleder i IK Start Tom Edvardsen har hektiske førjulsdager.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det har i dag vært hektisk møteaktivitet i fotballklubben i forbindelse med den økonomiske krisen som rir klubben i disse dager.

Konkurs-spøkelset vinker i det fjerne og Start må snarest få orden på økonomien hvis klubben fortsatt skal kunne spille i toppserien.

Start Toppfotball og IK Start har gjennomført forhandlinger og har i ettermiddag kommet til enighet rundt økonomien.

Nå mangler bare pengene.

Det er nå klart at IK Start søker kulturstiftelsen Cultiva om hele 10 millioner kroner for å redde Start ut av den økonomiske krisen klubben er i.

Tidligere har det vært skissert et akutt pengebehov fra Cultiva på seks millioner kroner, men i den den formelle søknaden som NRK har fått tilgang til går det frem at Start søker om hele 10 millioner kroner i ren støtte fra kulturstiftelsen.

Felles plattform

Styreleder i IK Start, Tom Edvardsen, bekrefter overfor NRK tirsdag kveld at søknaden om pengestøtte nå er sendt kulturstiftelsen.

I søknaden heter det at IK Start og Start Toppfotball AS har kommet frem til en felles plattform hvor tilskudd fra Cultiva skal inngå i en langsiktig løsning både for idrettsklubben og selskapet Start Toppfotball AS.

Det inngår som en del av partenes avtale at IK Start blir eier av 49 prosent av selskapene Start Toppfotball AS og Start Stadion AS.

Tilskuddet fra Cultiva til IK Start vil inngå som aksjekapital i Start Toppfotball AS.

IK Start ber i søknaden om at det blir utbetalt minimum seks millioner kroner nå i desember og at de resterende fire millioner kroner blir utbetalt i januar neste år.

Cultiva krever langsiktig løsning

Erling Valvik og Ansgar Gabrielsen

Direktør i Cultiva, Erling Valvik (t.v) og styreleder Ansgar Gabrielsen møtte Ernst Ravnaas i Oslo nylig. I morgen avgjør de to Starts skjebne.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Cultiva skal behandle søknaden om pengestøtte eller lån til Start på et styremøte onsdag klokken 0900 og er i utgangspunktet positivt innstilt til å bidra med penger.

Det er nå helt usikkert hvordan Cultiva vil reagere på søknaden om 10 millioner kroner i ren støtte til IK Start.

Det som derimot er helt sikkert er at dersom Cultiva skal bidra med penger må det foreligge en langsiktig økonomisk løsning for klubben og ikke bare en kortsiktig pengeinnsprøyting.

– Det må være tilstrekkelig med kapital inne fra andre til å løse de utfordringene som finnes på både kort og lang sikt. Så vidt jeg kan se trengs det mer penger enn de millionene det er snakk om fra Cultiva.

Det sier styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen, til NRK tirsdag kveld.

Flere må bidra

Gabrielsen sier til NRK at det må foreligge en kapitalbase som trygger fremtiden for klubben. Det vil ikke være grunnlag for Cultiva å gå inn på en kortsiktig løsning, ifølge Gabrielsen.

Selskapet Start Toppfotball AS, med Ernst Ravnaas i spissen, har tidligere sendt en søknad om penger til Cultiva, men Cultiva vil forholde seg til idrettsklubben gjennom selskapet IK Start og har bedt klubben søke om pengestøtte.

– Jeg forventer at den nye søknaden inneholder noe annet enn den søknaden vi tidligere har mottatt fra Start Toppfotball. Den må inneholde nye elementer for å nå opp i styret i Cultiva. Det må også ligge inne i søknaden noen som er villige til å spytte inn ny egenkapital slik at Start kan overleve mer enn de tre neste månedene, sier Gabrielsen.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,64 kr
Dyrest kl. 02 1,33 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 3,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %