Hopp til innhold

Slik er statsbudsjettet for Agder

Regionvegsjef Kjell Inge Davik i Statens vegvesen Region sør er fornøyd med at regjeringen foreslår mye penger til trafikksikkerhetsarbeidet i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Kjell Inge Davik

Regionvegsjef Kjell Inge Davik er fornøyd med at regjeringen vil satse på trafikksikkerhetsarbeid i region sør.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det blir en økning i penger til trafikksikkerhet, og møtefri veg er noe av det mest trafikksikre. Derfor går mye av pengene til midtrekkverk mellom Rosseland–Storenes på E39 i Songdalen kommune i Vest-Agder. Det er også penger til midtrekkverk fra Østerholtheia i Gjerstad til Telemark grense, sier Davik i en pressemelding.

Andre trafikksikkerhetstiltak som er inne i budsjettforslaget er blant annet ombygging av Dåsnes-krysset på Rv 9 i Evje og Hornnes i Aust-Agder.

Bedre for gående og syklende

Forslaget til statsbudsjett gir også rom for større satsing på gang- og sykkelveger i regionen, mener Davik.

– I tillegg til gang- og sykkelveger i Aust-Agderpakken starter det prosjekter både i Buskerud og Telemark. Det er et uttalt mål at mye av trafikkveksten skal tas med mer gåing og sykling. Tilrettelegging er nødvendig for å få dette til, sier Davik.

Ikke noe løft

Trond Madsen

Fungerende regiondirektør Trond Madsen i NHO Agder liker svært dårlig forslaget til statsbudsjett og mener dette ikke gir Sørlandet et løft når det gjelder samferdsel.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Til tross for at regjeringen bruker mer penger på samferdsel enn hva det er lagt opp til i gjeldende Nasjonal Transportplan (NTP), så kommer vi ikke nærmere det samferdselsløftet vi trenger på Sørlandet i forslaget til statsbudsjett.

Det sier fungerende regiondirektør Trond Madsen i NHO Agder i en pressemelding.

NHO Agder har etablert aksjonen "Sørlandets samferdselsløft" for å sikre omfattende infrastrukturinvesteringer i landsdelen i neste NTP-periode.

Ambisjonene er store både når det gjelder ny E18 mellom Tvedestrand og Arendal, en omfattende bypakke for Kristiansand og en langsiktig satsing på en firefelts løsning for hele E39 mellom Kristiansand og Stavanger.

– Forslaget til statsbudsjett bringer oss ikke nærmere å nå disse ambisjonene. Det var i liten grad overraskende at dette ble resultatet i budsjettforslaget, basert på planleggingsstatus for vei-investeringer i vår region. Derfor er det avgjørende at hele landsdelen nå samler seg og legger økt press på sentrale myndigheter for å få den uttellingen landsdelen trenger når neste Nasjonal Transportplan blir vedtatt i Stortinget kommende sommer, sier Madsen.

Nærmere ny E18

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter (Ap) innrømmer at Sørlandet ikke stikker av med de 'store' statsbudsjettpengene neste år, men mener Aust-Agder rykker frem i køen når det gjelder firefelts motorveg på E18.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Statsbudsjettet for neste år øker sjansene for at firefeltsveien mellom Arendal og Tvedestrand kommer med i Nasjonal Transportplan til våren.

Det sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap).

Selv om de "store" pengene i budsjettet går til andre fylker, mener han at Aust-Agder rykker raskere frem i køen, og han tror utbyggingen av ny E18 er et skritt nærmere realisering i år 2014–2015.

De Ruiter innrømmer at det er lite ekstra penger til Sørlandet i årets budsjett, men det skyldes at mange veiprosjekter pågår og er avsluttet.

Blant annet nevner at prosjektet med midtdelere som nå er på plass på E18 gjennom hele Aust-Agder.

Nye studieplasser

Kari Henriksen

Stortingsrepresentant Kari Henriksen er glad for at UiA vokser med nye studieplasser.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Universitetet i Agder får 160 nye studieplasser neste år.

Det går frem av neste års statsbudsjett.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen i Vest-Agder Arbeiderparti er glad for at universitetet vokser.

– Dette innebærer en videreføring av en opptrapping av nye kull, sier Henriksen.

Ikke skolenedleggelser?

Robert Cornels Nordli

Robert Cornels Nordli (Ap) mener det ikke er grunn til å legge ned skoler i Arendal etter at forslag til neste års statsbudsjett er lagt frem.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Politikerne i Arendal har i lengre tid diskutert mulige nedleggelser av skoler i kommunen.

Nå mener Arbeiderpartiet at denne diskusjonen kan opphøre.

Arendal får 89 millioner kroner mer i frie inntekter på neste års statsbudsjett.

– Nå er det ikke lenger grunn til å legge ned skoler.

Det sier gruppeleder i Ap i Arendal, Robert Cornels Nordli, til NRK.

Han sier at det vil være rart å legge ned opp til 4 skoler slik det har vært foreslått i Arendal.

Cornels Nordli frykter likevel at det borgerlige politiske styret i Arendal skal bruke de ekstra pengene på å kutte eiendomsskatten, fremfor å beholde skolene.

9 av de 15 kommunene i Aust-Agder får like mye eller litt mer penger å rutte med i forhold til landssnittet neste år sammenlignet med inneværende år.

Froland ligger på topp med 8,5 prosents økning i kommunebudsjettet, mens Bykle får minst økning.

Fornøyd

Bentein Baardson

Administrerende direktør for Kilden, Bentein Baardson, er godt fornøyd med statsbudsjettet for 2013.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kilden teater- og konserthus i Kristiansand får 7,5 millioner kroner ekstra i neste års statsbudsjett.

Totalt får Agder Teater, Kristiansand symfoniorkester og Opera Sør drøye 104 millioner kroner neste år.

Administrerende direktør Bentein Baardson sier han er godt fornøyd med økningen på budsjettet.

– Dette gjør at vi klarer å følge opp den opptrappingsplanen som vi la til grunn for en del år siden, sier han.

– Hva skal pengene brukes til?

– De skal brukes til utvidet aktivitet i Kilden. Vi er et stort hus og vi har fortsatt mange stillinger vi trenger, så vi er kjempeglad, sier Baardson.

Aust-Agder budsjettforslag:

  • Regjeringen foreslår å bevilge 14,1 millioner kroner til Universitetet i Agder for å videreføre, og trappe opp med nye kull, de studieplassene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett 2009, 2011 og 2012. Det gir en økning på 160 studieplasser fra 2012 til 2013. Regjeringen foreslår en økning på 2,1 millioner kroner for å videreføre satsingen på de nye grunnskolelærerutdanningene. Regjeringen vil styrke teknologi- og ingeniørmiljøene og foreslår en engangsbevilgning på 3 millioner kroner til investeringer i vitenskapelig utstyr. Totalt foreslås en bevilgning på 967,9 millioner kroner til universitetet.
  • Innenfor midlene til trafikksikkerhetstiltak er det prioritert midler til sluttfinansiering av byggingen av midtrekkverk på strekningene Temse – Bie – Frivold og Telemark grense – Østerholtheia.
  • Det er satt av statlige midler, bompenger og forskuddsmidler til prosjektet Krokå – Langeid på riksveg 9 i Setesdal. I tillegg er det ført opp midler til ombygging av kryss på riksveg 9 ved Dåsnes i Aust-Agder.
  • Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Bomuldsfabriken Kunsthall med 1 million kroner til 3,3 millioner kroner i 2013.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 0,3 millioner kroner til Næs Jernverksmuseum som skal gå til markering av grunnlovsjubileet.
  • Det foreslås et investeringstilskudd på 20 millioner kroner til Aust-Agder kulturhistoriske senter.
  • Regjeringen foreslår at knutepunktfestivalen Kortfilmfestivalen i Grimstad kommer inn igjen på statsbudsjettet fra 2013. Det foreslås en bevilgning på 1,2 millioner kroner til festivalen.
  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 33 millioner kroner til regional utvikling. Tildelingen inkluderer midler til kommunale og regionale næringsfond. Inkludert er også en skjønnstildeling til å dekke den statlige deltakelsen i det europeiske territorielle samarbeid (Interreg), i programmet der Aust-Agder deltar.

Vest-Agder budsjettforslag:

  • Regjeringen foreslår å bevilge 14,1 millioner kroner til Universitetet i Agder for å videreføre, og trappe opp med nye kull, de studieplassene som ble tildelt i revidert nasjonalbudsjett 2009, 2011 og 2012. (Se utfyllende under Aust-Agder)
  • Regjeringen foreslår å bevilge 12,1 millioner kroner til Ansgar teologiske høgskole.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 14,6 millioner kroner til Mediehøgskolen Gimlekollen.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 6,6 millioner kroner til Stiftelsen Arkivet. Tilskuddet skal bidra til at Stiftelsen Arkivet kan være et informasjons- og dokumentasjonssenter om krigshistorien, folkeretten og menneskerettighetene, og være et senter for demokrati og fredsskapende arbeid.
  • Innenfor Statens vegvesens budsjett er det satt av midler til å dekke kostnader til avslutning av OPS-prosjektet Grimstad – Kristiansand. Dette er kostnader som ikke dekkes av OPS-kontrakten.
  • Det er satt av midler til sluttfinansiering av prosjektet E39 Fardal – Osestad som ble åpnet for trafikk høsten 2011. For 2013 er det ellers prioritert midler til å starte bygging av midtrekkverk på strekningene Fidjetoppen – Breimyrveien og Rosseland – Storenes bru. Det er også prioritert midler til bygging av gangbru over E39 ved Ime.
  • Samferdselsdepartementet inngikk i 2009 en fireårig avtale med Kristiansand-regionen, ved Vest-Agder fylkeskommune, om tildeling av midler fra belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene. Avtalen utløper i 2012, og Kristiansand-regionen ønsker å forlenge avtalen.
  • •Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Kilden (Kristiansand Symfoniorkester, Agder Teater og Opera Sør) med 7,5 millioner kroner til drift og styrket aktivitet, hvorav 0,5 millioner kroner er øremerket Kristiansand Solistensemble.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Sørlandets Kunstmuseum med 0,5 millioner kroner. Økningen skal blant annet gå til markering av grunnlovsjubileet.
  • Regjeringen foreslår et investeringstilskudd på 64 millioner kroner til Kilden Teater- og konserthus.
  • Regjeringen foreslår å bevilge om lag 34,7 millioner kroner til regional utvikling. Tildelingen inkluderer midler til kommunale og regionale næringsfond. Inkludert er også en skjønnstildeling å dekke den statlige deltakelsen i det europeiske territorielle samarbeid (Interreg), i programmet der Vest-Agder deltar.
  • Det gjennomføres tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Agder med målsetting om å redusere energiforbruket med 30 prosent i 2016 i forhold til 2006.
  • Regjeringen foreslår at Lindesnes kommune får tilskudd på 320 000 kroner til kaiforlengelse i Båly havn.
  • Regjeringen foreslår at Mandal kommune får tilskudd på 4 380 000 kroner til utrustningskai på Gismerøya.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %