Hopp til innhold

ESA gir medhold i bussklage

EFTAs overvåkningsorgan ESA har gitt ekspressbusselskapet Konkurrenten.no på Evje medhold i en klage mot Aust-Agder fylkeskommune for å ha tildelt busskontrakter verdt om lag 1,7 milliarder kroner uten noen form for konkurranseutsetting.

Bjørgulv Sverdrup Lund

Fylkesordfører Bjørgulv S. Lund (H) i Aust-Agder sier fylkeskommunen ønsker å gå foran med et godt eksempel og ikke bryte lover og regler. Nå skal han studere ESA-dommen om busskontrakter i fylket.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det sier advokat Jon Midthjell i Advokatfirmaet Midthjell AS i en pressemelding til NRK onsdag ettermiddag.

Han sier dette er en av de største anbudssakene som ESA har etterforsket i Norge, og det var busselskapet Konkurrenten.no som klaget inn saken for ESA i mars 2011.

Tom Roger Øydne

Administrerende direktør Tom Roger Øydne i Konkurrenten.no er glad for ESAs avgjørelse i denne saken.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

– Vi er glade for å ha vunnet frem i ESA. Det er helt uakseptabelt at fylkeskommunen har vært mer opptatt av å fordelsbehandle enkeltselskaper fremfor å få bredere rutedekning og flere avganger for alle som reiser med buss.

Det sier administrerende direktør Tom Roger Øydne i Konkurrenten.no til NRK.

– Må følge lover og regler

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund (H) har det politiske ansvaret i Aust-Agder fylkeskommune.

Han kjenner ikke inngående til utfallet av denne klagesaken i ESA, og sier at han foreløpig må kommentere saken på et generelt grunnlag.

– Fylkeskommunen skal gå foran med et godt eksempel og drive i forhold til lover og regler og ha et etisk godt omdømme. Dette jobber jeg med hver dag og dette vil jeg jobbe med i denne saken også, sier Lund til NRK.

Vil endre praksis fremover

Aust-Agder fylkeskommune har inngått avtaler med Nettbuss Sør AS og fire andre busselskaper for 1,7 milliarder kroner uten konkurranseutsetting.

ESA mener fylkeskommunen har inngått avtaler med disse busselskapene i strid med EØS-avtalen.

– Vi ønsker å konkurranseutsette disse busskontraktene så fort det er mulig. Det medfører en del arbeid med å få satt ut disse anbudene på en forsvarlig måte, og nåværende kontrakter løper til cirka 2015. Om vi får endret disse kontraktene og satt de ut på anbud igjen før den tid, kan jeg ikke si noe om nå, sier Lund.

– Hva har gått feil i denne saken?

– Jeg kan ikke si at det har gått noe feil i denne saken før jeg har lest avgjørelsen, men det er alltid en fordel å være i forkant når man skal konkurranseutsette og det burde vi ha vært i denne saken også, sier han.

Ingen kommentar

Arild Eielsen

Fylkesrådmann Arild Eielsen skal nå lese ESA-dommen nøye.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkesrådmann i Aust-Agder, Arild Eielsen, har det administrative ansvaret i fylkeskommunen.

Han ønsker ikke å kommentere denne saken foreløpig.

– Vi må bruke tid på å lese gjennom dette, sier Eielsen til NRK.

Utelukker ikke erstatningskrav

Konkurrenten.no har krevd at ESA også innleder etterforskning for brudd på statsstøttereglene i EØS-avtalen. Denne delen av klagen ligger fortsatt til vurdering i ESA.

Brudd på statsstøttereglene kan lede til tilbakebetalingskrav dersom busselskapene har blitt overbetalt av fylkeskommunen, ifølge Advokatfirmaet Midthjell AS.

– ESA er forpliktet til å kreve tilbakebetalt eventuell ulovlig statsstøtte og vi kommer til å følge opp denne siden av saken, sier advokat Jon Øyvind Eide Midthjell, som representerer Konkurrenten.no.

Også styreleder i Konkurrenten.no, Olav Risdal, er krystallklar.

– Konkurrenten.no har hele veien vært opptatt av å sikre like konkurransebetingelser uavhengig av om du arbeider for et privat eller offentlig eid kollektivselskap. Vi fokuserer nå på å få stanset all fordelsbehandling av busselskaper, og vi utelukker ikke erstatningskrav mot fylkeskommunen, sier Risdal.

NRK har vært i kontakt med Nettbuss Sør som er ett av selskapene som har kontrakt med fylkeskommunen. Selskapet kan foreløpig ikke kommentere saken.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 07 2,31 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %