Hopp til innhold

Møvik fort blir fredet

Riksantikvaren vil frede fortet på Møvik i Kristiansand, og har nå sendt forslaget om fredningsforskrift til Kristiansand kommune.

Møvik fort i nytt bokverk

Nå skal Møvik fort fredes

Foto: Nasjonale festningsverk

Fredningen av fortet på Møvik gjelder ikke bare kanonmuseet, men hele området.

Omfang av fredningen

Fredningen gjelder alle byggverk i Forsvarets eie som i Verneplan Møvik fort er kategorisert i Verneklasse 1, skriver Riksantikvaren i sitt brev til Kristiansand kommune. .


I alt omfatter fredningsforslaget 3 enkeltobjekter. Forslaget omfatter imidlertid også store deler av de omkringliggende områder da hele fortsområdet med utgangspunkt i de naturgitte forutsetninger utgjør en gjennomtenkt og integrert fortifikatorisk helhet med ulike typer bunkere, kommandoplasser, observasjonsposter, løpegraver, nærforsvarsstillinger, sperringer, veinett, skinnegang, tunneler, trapper, tufter, stier osv.

Det er altså hele fortsområdet og enkelte byggverk,
ikke bare “Kanonmuseet” eller “museumsområdet” som fredes.

Tidligere tysk kystfort

Formålet med fredningen av Møvik fort er å ta vare på et ekstysk kystfort slik at det også for ettertiden kan være en kilde til dokumentasjon og opplevelse av okkupasjonstidens utbygging, dets omfang og følgene dette fikk for lokalbefolkning, arbeidere og krigsfanger.

I en særstilling

Møvik fort står, med sin ildkraft samt nærforsvarssystem og øvrig infrastruktur, sammen med Austrått og Trondenes i en særstilling blant ekstyske kystfort i Norge. Spesielt for Møvik er at en 38 cm kanon, en av de største kanontypene laget under annen verdenskrig, er bevart i sin stilling.

Den visuelle og funksjonelle sammenhengen mellom hovedelementene i anlegget, spesielt den gjenværende 38 cm kanonen, og de øvrige enkeltobjektene skal opprettholdes og styrkes. Fredningen skal sikre både fortifikatoriske anlegg, byggverk, utearealer, deres innbyrdes sammenheng og kulturhistoriske verdier knyttet til anlegget som helhet, skriver Riksantikvaren.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %