Hopp til innhold

NMF vil ha korps inn i skolen

Flere skolekorps sliter med rekruttering av unge musikanter, og må droppe barnetoget 17. mai. Nå vil Norges Musikkorps Forbund få korps inn i skolen.

Sola skinte på korpset

Blant annet i Grimstad må flere korps samarbeide for å kunne gå i barnetogene 17. mai. Årsaken er at korpsene ikke har mange nok musikanter. (Arkivfoto)

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Flere skolekorps har så få musikanter at de i år enten må droppe barnetoget, eller slå seg sammen med andre korps. Det fører til mindre musikk over det ganske land nasjonaldagen.

Norges Musikkkorps Forbund (NMF) har mistet 1000 medlemmer det siste året, og 8 skolekorps ble lagt ned.

– Nedgangen i antall medlemmer er ikke dramatisk, men vi ser en trend som vi tar på alvor. Det er en stor utfordring at stadig flere korps blir mindre, og føler behov for å slå seg sammen, sier kommunikasjonssjef Stig Ryland i NMF.

Mindre musikk 17. mai

I Songdalen og i Grimstad må flere korps samarbeide for å kunne gå i barnetogene. I Arendal stiller hverken Flosta skolekorps eller Birkenlund musikkorps i barnetoget.

– Det er beklagelig, men det er ikke noe vi kan gjøre med det, sier Sissel Thorne Juel, som leder i Arendals togkomité.

I Sauda har tre store skolekorps blitt til 10 musikanter, og man frykter at det bare vil bli musikk på CD i toget i nær framtid.

– Vi synes det er bra at korps slå seg sammen, så de blir flere og kan spille andre sanger. Men belastningen på korpsene blir større mange steder. De må spille mer på for eksempel 17. mai, sier Stig Ryland.

Inn i SFO og musikk

For å snu den negative trenden, vil NMF jobbe for at korpsundervisning integreres i skolen. Noen steder er allerede korps blitt obligatorisk undervisning.

– Fram mot valget til høsten vil vi jobbe for å få til tettere samarbeid mellom skole og korps.

– Noen steder er korpsundervisning tatt inn i SFO og i musikkfag, og her har det skjedd en oppblomstring, og det er stor interesse blant elevene, sier Ryland.

Slutter tidligere

I tillegg til manglende rekruttering, slutter også barn tidligere i skolekorps enn før.

– Vi mister flere tenåringer enn før. Det er flere fritidsaktiviteter å velge i, og tenåringene savner musikalske utfordringer. Det blir stor avstand musikalsk mellom de yngste og de eldste, og de eldste mister motivasjon, sier Ryland.

For å snu denne trenden ønsker NMF at det skal komme flere aspirantkorps, der de yngste kommer opp på et høyere nivå, før de får spille i skolekorpset.

– Men korps er fortsatt en av de største aktivitetene i Norge. I antall medlemmer er det bare fotball som er mer populært, sier Ryland.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %