– Det blir jo sagt at om man fokuserer på naturlig og økologisk mat, så skal det ha en effekt på fruktbarhet, sier daglig leder Gunnar Jansen Bjorland i Kjøkkenskapet om hva som kan være årsaken.
Boller og brød
Hos spisestedet som lager sandwicher, salater og forskjellige bakverk, jobber det mange unge jenter. Nå er 9 av dem ute i permisjon.
Og i juni er det Elisabeth Kaaløys tur, for andre gang på kort tid.
- SE OGSÅ: Historier om graviditet
– Det tok 2 måneder etter at jeg kom tilbake igjen fra permisjon første gang. Så ble jeg gravid igjen, sier Kaaløy.
– Vi gjør litt narr og tuller med dette med bollene og brødene og alt det som blir lagd, ler småbarnsmoren.
Gravid på skift
Arbeidsplassen har med sine 13 årsverk opplevd 20 graviditeter på mindre enn 3 år.
Dette fører til at de ansatte går ut i permisjon på skift, og at vikarer må ta over for vikarer.
- SE OGSÅ: 104 samleier for å bli gravid
– En blir nesten ikke kjent med de før de ryker ut igjen. Det er mange man nesten ikke har hilst på en gang, sier baker Ørjan Eriksen.
Selv skal han snart ut i foreldreperm - som første mann ved spisestedet, og tror ingrediensene i brødet han baker kan være hemmeligheten bak babyboomen.
– Vi bruker mye solsikkefrø her på bakeriet. Solsikkefrø er jo veldig bra for potensen, sier Eriksen.
Sjefen: – Ikke skyld på meg
Med så mange graviditeter på så kort tid, kan man lure på om den egentlige forklaringen er at det foregår noe på bakrommet.
- SE OGSÅ: Bruker du feil stilling?
– Vi tuller litt med dét også, at babyene ligner litt på sjefene, sier Elisabeth Kaaløy.
– Men det har nok ikke noe med dét å gjøre, forsikrer hun, og får støtte.
– Jeg kan forsikre om at jeg ikke har noe med dette å gjøre, annet enn at jeg tror vi er flinke til å skape god stemning, sier daglig leder Gunnar Jansen Bjorland i Kjøkkenskapet.
– Ikke noe problem
En fersk undersøkelse fra SSB viser at kvinner fra Vest-Agder, Rogaland, Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag er mer fruktbare enn andre steder i landet.
Bjorland ser ikke på det som et problem at hans ansatte er spesielt fertile.
– Det er forsåvidt utfordrende at en er nødt til å ha inn vikarer og mer opplæring. Men det som er fint med det er at disse folkene kommer tilbake, og som regel så har en god tid til å planlegge. Så det er aldri et problem, sier Bjorland.
– Vi har tross alt 20-21 potensielt nye ansatte om en generasjon, så vi tar det bare som en bonus, sier sjefen for Kjøkkenskapet.
SE VIDEO: