Hopp til innhold

Tautrekkinga fortsetter

I dag skulle toppolitikerne komme med sin konklusjon om ett eller to Agder-fylker, men forhandlingene har stanset og blitt utsatt.

Laila Øygarden og Thore Westermoen

Tautrekkinga mellom Laila Øygarden og Thore Westermoen er ikke over, men kanskje kommer de et skritt videre på møtet i dag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Forhandlingene om fylkessammenslåing stoppet opp fredag ettermiddag og forhandlingene om ett Agder bryter nå trolig sammen.

Toppolitikerne i Vest-Agder er nå lei av forhandlinger og utsettelse i denne saken.

Derfor gav fylkesordfører i Vest-Agder, Thore Westermoen, klar beskjed fredag da forhandlingene om sammenslåing skulle avsluttes:

– Det skal ikke gjennomføres folkeavstemning om sammenslåing av Agder-fylkene. Da blir det nye utsettelser, og det kan vi ikke akseptere, sa Westermoen.

Dette reagerte fylkesordfører i Aust-Agder, Laila Øygarden, negativt på og forhandlingene brøt sammen og ble utsatt en uke.

Øygarden skal nå drøfte dette med årsmøtet i Aust-Agder Arbeiderparti i helga, men det er all grunn til å tro at aust-egdene vil avvise en slik betingelse.

I praksis betyr det at forhandlingene bryter sammen og at fylkessammenslåing nok en gang legges bort.

Uenige om folkeavstemning

På møtet i Kristiansand fredag kom det frem at fylkespolitikerne i Vest-Agder ikke vil slå seg sammen med Aust-Agder dersom aust-egdene stiller krav til folkeavstemning.

Men politikerne i Aust-Agder vil at innbyggerne skal stemme over en fylkessammenslåing, og der står saken.

Forhandlingene videre er nå utsatt en uke.

Folkeavstemning om ett Agder-fylke har blitt en hovedsak i innspurten i forhandlingene om sammenslåing.

Toppolitikerne i Vest-Agder kjemper mot folkeavstemning, mens aust-egdene åpner for dette.

Vest-egdene mener ei folkeavstemning vil forsinke en eventuell sammenslåing i to år, til 2013. I Aust-Agder mener toppolitikerne at tidspunktet for sammenslåing ikke er det viktigste.

Skulle avgjøres i dag

Fredag formiddag møtes forhandlingsutvalget som har jobbet med å se på følger av ei sammenslåing. Gjennom vinteren har dette utvalget, som består av fylkesordførerne, fylkesvaraordførerne og opposisjonslederne, diskutert betingelsene for ei eventuell sammenslåing.

Laila Øygarden

Fylkesordføreren i Aust-Agder, Laila Øygarden, møtte Arendal bystyre torsdag kveld.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I dag skulle de komme med sin konklusjon når det gjelder ja eller nei til fylkesammenslåing, og gi råd om det vil være lurt med ei folkeavstemning.

Men slik ble det ikke.

Forhandlingene og diskusjonen er nå utsatt en uke.

Tautrekkinga fortsetter, og spørsmålet er om forhandlingene fører fram eller strander. Det er ventet tøffe forhandlinger i forhandlingsinnspurten.

– Vi er ikke ferdige med folkeavstemningssaken ennå, og jeg håper at vi kan komme til en konklusjon på møtet fredag, sa fylkesordfører Laila Øygarden i Aust-Agder til NRK før sammenbruddet i forhandlingene var et faktum.

Fylkestinget skal bestemme

Laila Øygarden gjorde det klart at hun for sin del er for folkeavstemning. Arne Thomassen, oppopsisjonslederen i Aust-Agder fylkesting, har tidligere vært imot, men er nå åpen for folkeavstemning.

Men det vesentlige for dem er at fylkestinget i Aust-Agder ta stilling til dette, og ikke bli låst av forhandlingsutvalget.

Mye taler for at det blir flertall for folkeavstemning når fylkestinget i Aust-Agder skal ta stilling til sammenslåing i juni. I Vest-Agder har folkeavstemning hele tida blitt betraktet som unødvenig.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 07 1,36 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %