Hopp til innhold

Dropper fem regionsentre

Arendals forslag om fem regionsentre er lagt dødt. Dermed blir det ikke satset på Brokelandsheia, Evje og Lyngdal.

Video nsps_upload_2010_2_24_19_11_46_2402.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Arendal får ikke gjennomslag for sitt forslag om fem regionsentre til å styre et sammenslått Agder. Forslaget møtte motbør da alle skulle få si sin mening på stormøtet i dag, der både politikere, næringsliv og organisasjonsliv deltok. Se video ved å klikke på bildet.

Arendal og Kristiansand vil fremdeles bli de to store regionsentrene om det blir en fylkessammenslåing av Aust-Agder og Vest-Agder. Politikerne i Arendal vil motvirke sentralisering og foreslo nye regionsentre også på Brokelandsheia, på Evje og i Lyngdal . Men nå er denne ideen lagt død.

Onsdag møtte Sørlandets fylkestingspolitikere til et felles stormøte om fylkessammenslåing, sammen med en rekke ordførere og næringslivsledere på Agder. Det ble en heftig debatt, der mange tok ordet.

– Kan ikke løse distriktsproblemene

Fylkesvaraordfører Thore Westermoen i Vest-Agder mener en sammenslåing av fylkene ikke kan løse distriktsproblemene på Agder. 865 arbeidsplasser skal fordeles mellom Arendal og Kristiansand, ifølge Westermoen.

– Fylkessammenslåing skal ikke virke sentraliserende. Men de arbeidsplassene som finnes andre steder enn i Arendal og Kristiansand, skal være der de er, sa Westermoen på talerstolen.

– Vi er avhengig av høyt kompetente mennesker i alle ledd, og det er et faktum at det er vanskelig å rekruttere kompetanse til mange steder. Men i Arendal og Kristiansand er det etter min mening det letteste.

– Kan ha visjoner med is i magen

Westermoen fikk klart svar fra varaordfører Margit Smeland i Åmli etter den uttalelsen.

Margit Smeland

Varaordfører Margit Smeland i Åmli ba om respekt for dem som ikke sier ubetinget ja til sammenslåing.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det ble sagt noe uhyrlig her framme om kompetanse. Jeg tør ikke å gjenta det. Det er klart at vi kan skape kompetanse i distriktene.

– Jeg tror vi skal være veldig forsiktige med å si at dersom man sier ubetinget ja til sammenslåing, så er man visjonær og har sett lyset. Vis litt respekt for dem som kanskje har litt is i magen. Vi kan ha visjoner for det, sa Smeland.

Har tro på ja

Ordfører Hans Antonsen i Grimstad er for ett Agder og argumenterte for ei folkeavstemning.

– Jeg tror ikke man skal tro at det blir nei i Aust-Agder uansett. Gjøres meningsmålinga i Agderposten om til et resultat ved en folkeavstemning, blir det 55 prosent mot og 45 prosent for sammenslåing.

– Det vil si at det handler om 2 500 personer i Aust-Agder som må skifte mening . Jeg har såpass stor tro på at styringsgruppa kommer med et så godt resultat at dette skal vi ordne, sier Antonsen.

– Har samme visjon

Laila Øygarden

Fylkesordfører Laila Øygarden i Aust-Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkesordfører Laila Øygarden i Aust-Agder har ikke bestemt seg for hva hun mener om sammenslåing ennå.

– Vi har samme visjon, og vi har samme målsetning: Agder skal bli den ledende regionen i Norge. Men det må ikke være sånn at fordi om noen sier nei til sammenslåing, så er det galt og annerledes, sier Øygarden.

Arendal fikk skryt for sitt utspill om å styrke distriktene i en fylkessammenslåing på møtet, men fikk altså likevel liten støtte for ideen om fem regionsentre.

Det forslaget reagerte spesielt ordfører Maya Twedt Berli i Vegårshei på.

– Derimot er jeg er opptatt av å ta hele Agder i bruk, styrke regionalutviklingsarbeidet, tilrettelegge for god kommunikasjon, og bedre veiforbindelse som tilrettelegger for bosetting og næringsliv, sa Berli.

Tror ikke på sammenslåing

Det må ei ny regjering til for å få til samanslåing av Agder-fylkene. Det tror dekan Jon. Knudsen ved Universitetet i Agder, som regnes som opphavsmann til begrepet Agderbyen.

Han oppsummerer stormøtet i dag på denne måten:

Jon P. Knutsen

Dekan Jon Knudsen har lite tro på at det blir sammenslåing av fylkene nå.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg sitter igjen med inntrykket av at man fortsetter å diskutere på noen man har diskutert på i mange, mange år, og at det er en veldig nøling for å gå til verket. Det kommer stadig opp nye forslag som kompliserer bildet, og så skyver man på detaljene. Jeg tenker at vi burde ha kommet lenger nå for å kunne lande dette.

– Arendal har prøvd seg på et distriktspolitisk innspill. Men forslaget om de fem sentrene har falt. Hva mener du om det?

– Ja, det var et interessant innspill, men det skaper en mer komplisert agenda, for plutselig kommer de store byene Kristiansand og Arendal inn som konkurrenter til fylkene, og det har skapt irritasjon blant fylkespolitikerne. Det er interessant å gi mer myndighet til flere deler av landsdelen, samtidig vil mulige besparelser dermed gå fløyten.

Knudsen mener det ikke er de lokale aktørene i Agder som er problemet nå, men at ingen nasjonalt sier noe om hva de vil med de to fylkene.

– Hadde noen i Oslo talt litt tydelig om hva de ville, hadde dette gått mye raskere. Jeg tror vi må vente til vi får litt tydligere styringssignaler fra Oslo, men før det kommer det tror jeg det må et regjeringsskifte til, sier Knudsen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %