Det mener en fagjury som har smakt seg gjennom nesten 170 kjøttprodukter for å kåre Norges beste julemat.
12 fagdommere har i fellesskap kåret Norges mest smakfulle julefavoritter, og julematen deles inn i sju klasser: Pinnekjøtt, julepølse, julepålegg, medisterkaker, sylte, ferdigstekt eller kokt julemat og årets tradisjonsprodukt.
I tillegg til at de tre beste produktene i hver klasse ble kåret, ble det også utdelt gull-, sølv- og bronsemedaljer etter poengsum.
Mange sørlendinger vant
Slakter Frivold AS fra Kristiansand sikret seg årets pris for Norges beste julesylte.
I tillegg fikk kjøttprodusenten SPIS Storkjøkken, også fra Kristiansand, prisen for årets julepølse og to ganger gull for sitt pinnekjøtt, ett gull for urøkt pinnekjøtt og ett gull for ferdig utvannet pinnekjøtt.
SPIS Storkjøkken selger kun direkte til restaurantene.
Totalt stakk byens kjøttbedrifter av med to priser og fire medaljer.
Også slakter Jens Eide i Lillesand ble hedret og hans bayonneskinke ble kåret til årets beste ferdig kokte julemat.
– Dette er priser som henger høyt og som det ligger mye prestisje i å vinne. Her konkurrerer store og små produsenter fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.
Det sier administrerende direktør Dag Henning Reksnes i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, KLF.
Han forteller at flere av Kristiansands produsenter i år utmerket seg stort i konkurransen om den beste julematen.
– Vi har aldri hatt så mange produkter påmeldt i konkurransen som i år, og konkurransen er jevn og hard. Det skyldes ikke bare antallet, men at flere produsenter holder høy standard, sier Reksnes til Pressenytt.
Sikrer gode produkter
Reksnes forklarer at produktene blir bedømt som salgsvare og serveringsklar vare etter mellom 25 og 40 kriterier, av minst fire fagdommere.
– Vi merker at stadig flere produsenter ønsker å delta slik at de kan få vurdert produktene sine. I år var det et utrolig høyt nivå innenfor alle klassene, sier han.
Konkurransens hoveddommer Mette Juberg Varan mener kåringen er en vinn-vinn-situasjon.
– Bedriftene får tilbakemelding på sine produkter slik at de kan forbedres, mens forbrukerne får god veiledning slik at de kan finne fram til de beste produktene, opplyser han.
Årets julematvinnere:
- Årets pinnekjøtt: Smedstuen Gård AS, Akershus, urøkt pinnekjøtt
- Årets tradisjonsprodukt: A. Strøm-Larsen AS, Oslo, julepate
- Årets ferdig stekt/kokt julemat: Jens Eide AS, Aust-Agder, bayonneskinke
- Årets sylte: Slakter Frivold AS, Vest-Agder, Slakter Frivolds julesylte
- Årets medisterkaker: Lynum Gårdsmat AS, Nord-Trøndelag, håndstekte medisterkaker
- Årets julepålegg: Leiv Vidar Slakterforretning AS, Buskerud, ribberull
- Årets julepølse, Annen pølse til jul: Arne Børresen AS, Hedmark, innmatpølse
- Årets julepølse, Julepølse Røkt: SPIS Storkjøkken, Vest-Agder, vossakorv
- Årets julepølse: Leiv Vidar AS, Buskerud, fin julepølse
Lokale vinnere Kristiansand:
- Årets julesylte: Slakter Frivolds julesylte, Kristiansand
- Årets julepølse: Vossakorv fra SPIS Storkjøkken, Kristiansand
- Urøkt pinnekjøtt: Gull for pinnekjøtt med lange bein fra SPIS Storkjøkken, Kristiansand
- Ferdig utvannet pinnekjøtt: Gull for kokt pinnekjøtt fra SPIS Storkjøkken, Kristiansand
- Julepålegg: Bronse til slakter Frivold for lammerull
- Tradisjonsprodukt: Bronse til slakter Frivold for nellikflesk