Hopp til innhold

- Helt håpløst

Foreningen Våre Rovdyr er kritisk til at gaupejakta som nå pågår.

Gaupe

Denne hanngaupa på 21 kilo ble skutt i Birkenes torsdag kveld. Søndag ble enda ei gaupe skutt i samme kommune. Ei gaupe ble også felt i Bygland søndag.

Foto: Jarle Aas-Hansen

På fire dager er det felt tre gauper i Aust-Agder. To gauper ble felt av jegere i Birkenes og Bygland søndag, mens ei gaupe ble skutt i Birkenes torsdag.

Birger Westergren i den landsomfattende Foreningen Våre Rovdyr , er kritisk til gaupejakta. Han mener gaupa hører hjemme i Sørlands-naturen.

- Det er noen få sauebønder og noen jegere som vil ha gaupene vekk. Jeg synes det er helt håpløst at vi andre som bor her, og trives med å ha en levende natur, må se på at de får lov til å fjerne dem, sier Westergren.

Vil ha ny politikk

Gaupekvoten for Aust-Agder og Telemark-kommunene Kragerø, Drangedal, Nissedal og Fyresdal er fire dyr. Dermed er det bare lov til å skyte ei gaupe til på denne kvoten. I Vest-Agder er det innført fri jakt, noe som betyr at man kan skyte så mange gauper man vil.

- Gaupa hører helt naturlig til her, men vi har utryddet den i Vest-Agder, og så fort det kommer ei hunngaupe hit, som får seg en make og et par unger, så blir de skutt. Det er helt håpløst, sier Westergren.

- Vi snakker om kolossalt store områder disse dyrene beveger seg på, og så kan vi ikke tillate at noen ganske få dyr går rundt i skogene våre. Det er en politikk, som et land som vårt ikke burde ha.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 07 0,63 kr
Dyrest kl. 22 1,5 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %