Hopp til innhold

Rovmaneten er på vei

Den lille ribbemaneten (kjent som nordamerikansk kammanet) er for første gang observert i Skandinavia.

Noen arter kan forsvinne, mens nye kan komme.
Foto: Grafisk bearbeiding: Kari Løberg Skår / NRK

Den lille ribbemaneten er den samme som på 1980- og 90-tallet fordøyde nesten alt liv i Svartehavet.

Nå er den funnet både sør i Østersjøen og ved Koster på Bohuslän-kysten, og derfra er det ikke lang vei til norske farvann.

Forskere ved Tjärnö marinbiologiska laboratorium i Sverige frykter at maneten i verste fall vil kunne slå ut hele fiskebestander. 

Veldig glupsk manet

- Den er veldig glupsk og spiser både fiskeegg og yngel, sier skipsfartsrådgiver Anne-Beth Skrede i WWF i en pressemelding fra organisasjonen.

- Funnet av maneten nær Østfold-kysten er et mareritt. Vi håper den ikke vil trives her, at det er for salt og for kaldt - og at det finnes arter i våre farvann som spiser den, slik at den ikke får etablert seg, sier Skrede.

 

Ballastvann-utslipp

I Norge er det ennå ingen regulering av ballastvannutslipp. Det er fritt fram å slippe ut urenset ballastvann i norske farvann. Funnet av maneten viser at det er god grunn til å frykte farlige forandringer i norsk fauna som følge av ballastvann.

 

Noen arter kan forsvinne, mens nye kan komme.
Foto: Grafisk bearbeiding: Kari Løberg Skår / NRK

 

- Det er positivt at Norge endelig har ratifisert Ballastvann-konvensjonen. Men vi er sent ute med reguleringer, og nå må en norsk forskrift på plass raskt. Det kan ikke være tillatt å utsette livet i våre hav og vassdrag for slike invasjoner. Alt ballastvann må renses før det slippes ut i sjøen! krever Skrede.

Ufarlig - men glupsk

Ribbemaneten (Mnemiopsis leidyi) er bare én til to centimeter lang og gjennomsiktig. Det er ikke farlig å røre den, og den ”brenner” ikke. Den formerer seg selv – og i raskt tempo (hermafroditt).

Arten hører egentlig til på den amerikanske atlanterhavskysten, men kom til Svartehavet og det Kaspiske hav via ballastvann i skip. Økosystemet i begge havene er fremdeles fullstendig ute av balanse etter at maneten startet sin invasjonspregede utrydning av de naturlige artene der.

Det var på 1980 og -90-tallet at maneten  førte til økologisk kollaps i Svartehavet. I perioder besto nesten 90 prosent av biomassen i havet av denne lille, aggressive skapningen. Den kom til det Kaspiske hav på 1990-tallet. Her har den ødelagt 90 prosent av sardinbestanden.

 

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 07 0,63 kr
Dyrest kl. 22 1,5 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %