Tinemeieriet i Setesdal tar nå i bruk nytt produksjonsutstyr for å øke kapasiteten til å produsere mer smør av typen Kviteseidsmør.
Denne smørtypen er blitt så populær at mange butikker er gått tomme fordi meieriet i Bygland ikke har klart å produsere nok smør, ifølge meierisjef Tom Helland.
– Det har vært manko på dette produktet i en tid. Det er hyggelig det, folk liker smøret godt og etterspørselen har økt mer enn det vi har greid å dekke opp.
Har hatt smørsuksess
Da Setesdalsmeieriet overtok produksjonen av Kviteseidsmør i 1999 var produksjonen på rundt 150 tonn i året. I fjor lagde meieriet over 500 tonn med smør av denne typen.
Med nye mattrender har etterspørselen vokst mer enn meieriet har klart å produsere. Men med nytt utstyr på plass, er det nå klart for nye produksjonsrekorder, ifølge meierisjefen.
– Nå har vi installert fire nye tanker og har økt kapasiteten slik at vi syrner fløten til rømme og kan lage mer Kviteseidsmør. Nå har vi vel blitt temmelig à jour med leveringa, sier Helland.
Negativ til mer mettet fett
Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Linn Anja Vikøren ved Evjeklinikken bruker vi stadig mer smør. Sett fra hennes ståsted er ikke det spesielt bra.
– Det er ikke det vi anbefaler. Vi anbefaler heller at folk skal benytte seg av plantemargariner med hovedsakelig umettet fett. Slik det er per i dag, ønsker vi at forbruket av mettet fett fortsatt skal gå ned.
– Helsemyndighetene anbefaler at 10 prosent av fettet skal komme fra mettet fett og per i dag ligger vi litt høyere enn det. Det at vi øker inntaket av smør vil ikke være helt gunstig i forhold til det, sier Vikøren.