Hopp til innhold

– Tallene er ikke gode

Halvor Gude, som har gransket journalene til pasienter operert for tykktarmskreft i Arendal, er ikke fornøyd med hvor mange pasienter som har måttet opereres på nytt ved sykehuset i Arendal.

Halvor Gude

Den ekstrerne granskeren, Halvor Gude, er ikke fornøyd med tallene i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I dag kom det fram at tallene er nedjustert, men likevel er de ikke gode, ifølge granskeren. De opprinnelige tallene var basert på flere typer komplikasjoner, også de som ikke førte til ny operasjon.

– Tallene gir et sikkert grunnlag for å trekke den konklusjonen at det er veldig stor forskjell i antall reoperasjoner mellom de to sykehusene. Tallene er ikke gode, men de er på bordet, og dette skal bli veldig bra, sier Gude.

Skryter av åpenheten

Gude sier at Sørlandet sykehus skal ha ros for at tallene er offentliggjort og tatt tak i. Han mener åpenheten er et sunnhetstegn.

– Det er ingen tradisjon i norsk helsevesen for å legge fram dårlige tall. Tallene fra Arendal skulle vært mye bedre, men nå ligger de på bordet og det synes jeg at sykehuset skal ha all ære for, sier Gude.

– Nå skal dette være begynnelsen på en prosess som ender opp i at alle pasientene får like god behandling, uansett hvor de blir operert.

Ikke dårlig kreftbehandling

Gude sier at tarmkreftspasientene som er operert i Arendal ikke trenger å være redde for at de har fått dårlig kreftbehandling. Det er det kirurgiske som ikke har vært som det skal.

– Tallene har har vært omtalt som en kreftskandale, men dette har ikke noe med kreftbehandling å gjøre. Jeg tror det er veldig viktig at pasientene får vite at ingenting i disse tallene sier at de har fått dårligere behandling for sin kreftsykdom, sier Gude.

– Dette dreier seg om at det er for mange kirurgiske komplikasjoner og reoperasjoner i Arendal.

Mener noe må gjøres

Sykehusledelsen vil fortsette tarmoperasjonene i Arendal, noe Gude støtter, men han er klar på at ting ikke kan fortsette som før.

– Jeg har tillit til at de tiltakene som blir iverksatt har effekt - med gjennomgang av teknikker for å gjøre dette på en trygg måte, hvem som skal være til stede og så videre.

– Hvis det skulle vise seg at dette fortsetter, så er vi i en helt annen situasjon, men jeg har tillit til at dette vil ha effekt, sier Gude.

Likevel sier ikke Gude ubetinget ja, når NRK spør om han ville latt seg tarmoperere i Arendal.

– Utgangspunktet skal være at pasientene skal ha mulighet til å få den best tilgjengelige behandlingen. Den fryktede komplikasjonen, nemlig at sømmen i tarmen svikter, noe som er en dødelig komplikasjon, det tallet er høyere enn i Kristiansand. Men det skiller seg ikke ut fra Danmark og andre sykehus. Når adekvate tiltak blir iverksatt - og det er allerede i gang - så tror jeg svaret er ja, at jeg ville faktisk gjøre det.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,85 kr
Dyrest kl. 08 1,73 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %