Hopp til innhold

– Fritt fram for smuglere

Fiskere og andre som har god oversikt over havområdene utenfor Arendal mener det nærmest er fritt fram for smuglere å ta seg over Skagerrak.

Fiskere og andre som har god oversikt over havområdene utenfor Arendal, mener det nærmest er fritt frem for smuglere å ta seg over Skagerrak. Svært få har sett båten den drepte arendalitten brukte under smuglerforsøket i Danmark.

SE VIDEO: Fyrforvalteren på Store Torungen fyr i Arendal mener det er lett for smuglerne å ikke bli oppdaget.

Ingen kjenner Arendals skjærgård bedre enn fyrforvalter Knut Mørland. Fra sin strategisk plassering på på Store Torungen fyr ser han det aller meste av trafikken ut og inn av Skagerrak, også smuglere.

Fyrforvalter Knut Mørland

Fyrforvalter Knut Mørland mener kystvakta må utstyres bedre i kampen mot smuglerne.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Når det dreier seg om større mengder narkotika mener jeg at alle som har muligheten til det må si i fra om at dette finner vi oss ikke i, sier Mørland.

Umulig å se noe i tåke

Men den hurtigående båten til 49-åringen fra Arendal, som ble skutt og drept under smuglerdramaet i Danmark søndag, har ikke Mørland sett noe til, trolig på grunn av tåka som lå tjukt i Skagerrak den dagen.

– Tåke er det beste middelet du har for å komme ut og inn uten at noen ser deg. Akkurat disse dagene nå har vi jo hatt en del tåke, og da er det ingen som ser noen ting.

– Bør få helikopter

Mørland og andre som observerer kysten daglig mener det nærmest er fritt frem for smuglere, særlig i tåke, og de krever nå at kystvakta og myndighetene får bedre ressurser for å ta de kriminelle.

– I dag ligger kystvakta seks måneder ved kai. De må få ressurser og de hurtige båtene de trenger for å kunne ta kjeltringene.

– Og vi har jo helikopter, hvorfor får ikke disse båtene helikopter, da kan de ta smuglere nesten hvor som helst? spør Mørland.

Mener smuglerne er blitt flinkere

Tollvesenet i Sør Norge mener også at smuglere som frakter narkotika til Norge i båt har blitt flinkere til å komme seg unna politiet.

Tollvesenet her har ikke gjort store beslag av narkotika på sjøen på åtte år.

Men nå har tollvesenet fått et nytt våpen, en superbåt, som skal ta opp kampen. Se video nedenfor:

Smuglere som frakter narkotika til Norge i båt har blitt flinkere til å komme seg unna politiet. Det mener tollvesenet i Sør Norge, som ikke har gjort store beslag av narkotika på sjøen på åtte år.

SE VIDEO: Tollvesenet mener smuglerne er blitt flinkere.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 07 2,31 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %