Hopp til innhold

– Det er ikke vanskelig å løse

BI-professor mener kommunene på Nord-Jæren har råd til å etablere ordninger for lærere og andre som trenger hjelp for å komme inn i boligmarkedet.

Siv Annette Eiane

Høye boligpriser gjør det vanskelig å rekruttere lærere, sykepleiere og andre yrkesgrupper til Stavanger.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Stavanger kommune må få på plass ordninger som gjør at kommunalt ansatte får råd til å bo i byen, det sier BI-professor Torger Reve til NRK.

Den kraftige velstandsøkningen i Stavanger-området er i ferd med å skape alvorlige problemer for skolesektoren. Lærerlønningene vokser ikke i takt med boligprisene, og flere lærere har ikke råd til å bo i kommunen. Skolene i Stavanger har 500 ansatte som ikke har godkjent lærerutdanning.

– Næringslivet har vokst raskere enn boligbyggingen

Lederen av Utdanningsforbundet i Stavanger, Merethe Handegaard-Skeie, mener det trengs en formidabel satsing på rekruttering av lærere.

I forrige uke kom det fram at en avdeling ved Stavanger Universitetssykehus mangler 75 sykepleiere, og at boligprisene stanser rekrutteringen.

– Dette er en konsekvens av at arbeidsmarkedet og næringslivet har vokst raskere enn boligbyggingen. Da stiger prisene. Da får man problemer med rekruttering i viktige grupper. Dette må nok kommunen ha en plan for å løse, sier Reve.

Torger Reve

BI-professor Torger Reve foreslått at kommunen hjelper nyansatte lærere og andre grupper med lån til egenkapital for å hjelpe på rekrutteringen.

Foto: BI

– Kommunale lån til egenkapital

BI-professoren mener at løsningen er å hjelpe dem som trenger det, spesielt de unge inn i boligmarkedet.

– Her har man hatt ordninger tidligere hvor kommunen stiller med bolig. Hvor man eventuelt kan gi et tilskudd til bolig. Man kan eventuelt tenke seg en form for lån til egenkapital, slik at unge mennesker kommer inn i dette boligmarkedet. Det finnes en rekke metoder, men det koster litt penger, sier BI-professoren.

Reve mener kommunene må etablere tiltak som er målrettet mot de unge som skal inn i boligmarkedet.

Det kan for eksempel være startlån som kommunen stiller til disposisjon. Det kan være et anall kommunale boliger som er til disposisjon for denne gruppen arbeidstagere, eventuelt kommunal bostøtte. Det er ikke vanskelig å løse, mener Reve.

– Befolkning som betaler mye skatt

Han mener det er bedre å legge til rette for at de det gjelder får hjelp til å skaffe seg sin egen bolig, framfor å etablere ordninger med tjenesteboliger.

(Artikkelen fotsetter under bildet)

Boligsalg

BI-professoren mener presskommunene på Nord-Jæren ha råd til å etablere ordninger med boligstøtte til yrkesgrupper som trenger hjelp for å komme inn i det lokale boligmarkedet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det kan være egenkapitallån som kommunen stiller til disposisjon, slik at de kommer inn i markedet og får ta del i den verdistigningen som ligger i å eie en egen bolig i et pressområde som Stavanger, sier Reve.

BI-professoren mener kommunene på Nord-Jæren har råd til å etablere ordninger for å hjelpe grupper av ansatte inn i boligmarkedet.

– Slike kommuner har høyere skatteinntekter for man har en befolkning som betaler mye skatt. Dette er en konsekvens av å være en kommune i et pressområde. Det koster litt mer, men de har også betydelig mer inntektsgrunnlag enn kommuner i distriktene sier Reve.