Hopp til innhold

Studentene blir værende i Rogaland

Flertallet blir i Rogaland etter endte studier. Det viser en fersk undersøkelse fra TNS Gallup gjort på vegne av Universitetet i Stavanger.

Studentene vil bli i Rogaland

Fra venstre: Espen Austbø, Silje Karoline Olsen, Christoffer Bigseth Olsen og Bjørn-Arild Fuglesten vil alle bli i Stavanger etter endte studier.

Foto: Jofrid Åsland Lawrence / NRK

Undersøkelsen ble presentert på Universitetet i Stavanger torsdag. Den viser at åtte av ti kanidater tar arbeid i Rogaland etter endt utdanning. Peter Schwarz har vært prosjektleder for undersøkelesen, og han er overrasket over resultatet.

– Dette er svært gode tall for Universitetet i Stavanger. Studentene kommer raskt i jobb, og får relevante stilliger i forhold til den utdanningen de har tatt, sier han.

I tillegg legger han vekt på at dette også viser at mange vil bli værende når de er ferdig utdannet.

– Det betyr at vi tilfører mye arbeidskraft til Rogaland, noe som er svært positivt.

– En dame kan få meg til å flytte

Renate H. Skarpeid er egentlig fra Farsund er en av dem som har tenkt å bosette seg i Stavanger når hun er ferdig med lærerstudiet.

– Jeg har ikke lyst til å bo på bygda. Nå har jeg allede kjøpt meg bolig her, så jeg kommer nok aldri til å flytte hjem igjen, sier hun.

Studentundersøkelse UiS

Renate H. Skarpeid (t.v) vil ikke flytte hjem igjen til Farsund. Johanne Røstad vil derimot flytte utenlands etter studiet.

Foto: Jofrid Åsland Lawrence / NRK

63 prosent av studentene som svarte på undersøkelsen hadde Rogaland som hjemsted før studiet.

Kristoffer Bigseth Olsen fra Stavanger tror ikke han flytter med det første, men det er noen usikre faktorer.

– Det må være arbeidskraft der jeg bor, og det er det definitivt her i Stavanger, særlig med tanke på at jeg skal bli førskolelærer. Men man vet jo aldri, plutselig treffer jeg en dame som gjør at jeg må flytte, sier han.

– Ikke en hvilepute

Undersøkelsen sier ikke noe om hvorfor studentene blir i fylket, men Peter Schwarz har sine anelser.

Studentundersøkelse

Peter Scwarz presenterer tallene.

Foto: Jofrid Åsland Lawrence / NRK

– Dette var ingenting vi forutså, og derfor har vi ikke spurt noe mer om hva som er årsaken til at studentene vil bli. Men vi kan jo anta at det det gode arbeidsmarkedet er en forklaring, i tillegg til at de trives her, sier han.

Selv om Scwarz legger vekt på at dette er svært gode tall, sier han at de vil jobbe videre for å bli bedre.

– Vi har høye ambisjoner på vegne av studentene våre, så selv om dette er gode tall skal vi ikke la dette bli en hvilepute.

Flere nyheter fra Rogaland