Hopp til innhold

Irritert sjåfør må i fengsel etter å ha bråbremset foran syklister

Mannen bremset med vilje opp foran syklistene som var på treningstur i Sandnes. Det må han sone tre uker i fengsel for, har Jæren tingrett bestemt.

Episoden 56-åringen ble dømt for, skjedde i juli i fjor. En lørdag var fire juniorsyklister på treningstur i Heigreveien med bil foran seg, såkalt «bilpes», for å få mindre luftmotstand.

Mannen kjørte først bak syklistene, men ville forbi. Før han gjorde forbikjøringen, tutet han. En av syklistene hyttet med neven i været idét bilen passerte.

Ifølge 56-åringens forklaring gjorde dette ham så irritert at han bestemte seg for å stoppe og spørre hva syklisten mente med håndbevegelsen.

Sjåføren i følgebilen måtte bremse alt han maktet idét han oppdaget at tiltalte bremset. BilEN stanset slik at forskiltet på hans bil så vidt berørte støtfangeren på tiltaltes bil.

Fra dommen i Jæren tingrett

Derfor bråbremset han foran bilen syklistene syklet bak, noe som førte til at følgebilen også bråbremset.

Måtte sy flere kuttskader

Tre av dem slapp unna skader av betydning, mens en gikk gjennom følgebilens bakrute. Han fikk store skader, og måtte på legevakten for å sy.

Den bakerste syklisten på venstre side braste gjennom bakruta på følgebilen bil med hodet først. Han fikk så store skader at han ganske raskt etter sammenstøtet ble bragt til legevakten.

Fra dommen i Jæren tingrett

Ifølge dommen fikk han et fire centimeter bredt kutt over venstre øye, to mindre kutt på venstre kinn samt kutt både foran og bak venstre øre.

– Tiltalte har selv forklart at han ikke tenkte på konsekvensene hans oppbremsing kunne få, og at han ikke mente å skade syklistene. Da politiet kom til stedet innrømmet han at han ikke hadde bremset så kraftig hvis han hadde tenkt seg bedre om, skriver Jæren tingrett i dommen.

Må i fengsel i 21 dager

– Oppbremsingen må bebreides tiltalte som en uaktsom overtredelse av grunnreglene for trafikk. Det kunne fort endt i betydelig mer omfattende
skader på syklistene, mener retten.

Retten finner ikke å legge syklistenes egen opptreden betydning i formildende retning. Vel er det så at det kan stilles spørsmål ved forsvarligheten av slik «bilpes»-trening. Tiltalte var likevel klar over farene oppbremsingen representerte.

Fra dommen i Jæren tingrett

Den irriterte mannen må sone tre uker i fengsel. Han mister dessuten sertifikatet i ett år, og må betale 2000 kroner i saksomkostninger.