Hopp til innhold

- Kun politiet bør få fildeler-navn

Interesseorganisasjonen IKT-Norge er skeptisk til at et advokatfirma skal få vite navnet bak IP-adressen som lastet opp Max manus ulovlig på nettet.

Aksel Hennie i "Max Manus".

Max Manus-filmen ble lastet opp på nettet i fjor. Nå vil et advokatfirma, på vegne av filmprodusentene, finne ut hvem som gjorde det.

Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

- Hvor langt kan man gå i slike saker? Dette handler om å sikre rettssikkerheten og de grunnleggende rettsprinsippene, sier Torgeir Waterhouse, prosjektleder i IKT-Norge.

Stavanger tingrett skal bestemme om internettleverandøren Lyse Tele skal fortelle advokatfirmaet Simonsen hvem som har lastet opp Max Manus ulovlig på nett.

- Må til politiet

Dersom Simonsen får ja, vil interesseorganisasjonen IKT-Norge vurdere å anke til et høyere rettsnivå.

LES MER OG SI DIN MENING: Stavanger tingrett skal avgjøre

- Vi må vurdere situajsonen dersom den skulle oppstå. Det vi er ute etter, er at dersom tingretten finner at dette skal utleveres, skal det til politiet - ikke private aktører, mener Waterhouse.

- Det er helt opplagt at dette er ulovlig fildeling, men skal vi tilsidesette rettsikkerheten og personvernet bare fordi det er teknisk mulig? spør han.

- Burde ha klarere regler

Han får delvis støtte av Datatilsynet.

- Det er problematisk hvis private skal få etterforske slikt uten fullmakt fra det offentlige. Her burde vi ha klarere spilleregler, mener Guro Slettemark, jurist og seniorrådgiver i Datatilsynet.

- Dersom en advokat som har mistanke om ulovlig transaksjon fra en konto, kan han ikke bare gå til banken og få vite hvem som eier kontoen. Først må en gjennom retten, påpeker hun.

Fildelere

Er det greit at private aktører skal få drive egen etterforskning av personer som for eksempel deler filmer - ulovlig - på nett?

Foto: MAGNUS JONSSON / AP

- Denne saken kan bli avgjørende for fremtidig lovgivning på dette området, medgir hun, men påpeker at det ikke er noe direkte lovbrudd å gi ut denne informasjonen.

- Dette er på en banehalvdel som personopplysningsloven ikke regulerer. Samtidig er det en grunnleggende debatt om anonymitet på internett.

Skal overvåke nettet

Advokatfirma Simonsen har tidligere fått konsesjon av Datatilsynet til å lagre IP-adresser og annen personlig informasjon. Ifølge Datatilsynets nettsider var hensikten å "skaffe nok opplysninger til å kunne anmelde ulovlig fildeling til politiet, fremme et sivilt søksmål, eller å rette henvendelser til enkelte fildelere via nettleverandørene".

Post- og teletilsynet har sagt ja til at Lyse kan opplyse hvem som eier IP-adressen.

Max Manus-kopien på nettet ble oppdaget i desember i fjor, kort etter at filmen hadde hatt premiere på kino.