Hopp til innhold

- Spansk er vanskeligere enn mange tror

Spansk som fremmedspråk har aldri vært mer populært i ungdomsskolen. Men nå hever lærerne pekefingeren.

Spanskelever ved St. Svithun

KREVENDE: Spansk er lett å lære til å begynne med, men så blir det vanskeligere. Disse jentene på St. Svithun skole syns derimot at spansktimene er morsomme.

Ved St. Svithun skole i Stavanger tar 53 8. klassinger spansk dette skoleåret. Interessen har aldri vært større, og klassene vokser for hvert år. Men lærerne er kritiske.

- Mange har forventninger som ikke helt tilsvarer realitetene. De tror det ikke kreves noen innsats, men spansk er faktisk et komplisert språk, sier spansklærer ved St. Svithun skole Lena Skår Størseth.

Vanskelig etter hvert

Skår Størseth sier det er vanlig å tro at spansk er enkelt, men det

Maria Langeland

Spansklærer Maria Langeland.

stemmer ikke helt.

- Det er et logisk språk på mange måter, og lett å lære til et visst nivå. Men så blir det mer komplisert etter hvert. Ikke alle er klar over hvor vanskelig det kan bli, sier hun.

Også spansklærer Maria Langeland er enig i at mange tar altfor lett på valg av fremmedspråk.

- Ord som amigo og cerveza kjenner de fleste fra ferier i Spania. Men å lære språk handler om mye mer enn enkeltord, sier Langeland, som ser at mange elever sliter mest med verbbøyning.

Krevende

Lena Skår Størseth

Spansklærer Lena Skår Størseth.

Elevene innrømmer at spansk er et krevende fag.

- Men det går bra så lenge vi følger med i timene og gjør leksene våre, sier Lykke Birkeland Hagen som går i 8. klasse på St. Svithun skole.

Spansklærerne understreker at de mener språk er mest gøy, men de syns samtidig flere burde tenke seg grundigere om når de skal velge fremmedspråk.

- Spansk krever et minimum av innsats. Kunnskapen kommer ikke seilende av seg selv, sier Skår Størseth.

Lærerkritikk mot spanskfaget

Flere nyheter fra Rogaland