Hopp til innhold

Nå tar Arne Garborg imot besøk

Det nasjonale Garborgsenteret har offisiell åpning i September, men som Arne og Hulda Garborg, var også senteret forut for sin tid. Og åpnet derfor i dag, to måneder før tiden.

Det nasjonale Garborgsenteret har offisiell åpning i September. MEN som Arne og Hulda Garborg var forut for sin tid, gikk dørene for Garborgsenteret opp - litt tidligere enn planlagt

Arne Garborg selv vokter det nyåpnede Garborgsenteret fra veggplass.

– Vi er ferdige og har ikke lyst til å vente helt til september når den offisielle, høytidelige markeringen skal holdes, sier Inger Undheim.

Den daglige lederen åpnet i dag dørene for publikum til Nasjonalt Garborgsenter.

Inger Undheim

Inger Undheim er daglig leder ved Garborgsenteret.

Foto: Erik Waage / NRK

Senteret drives av Jærmuseet og er et spleiselag mellom lokale og nasjonale myndigheter. Bygget med folkebibliotek i underetasjen har kostet femti millioner kroner, innholdet ca. tjue millioner.

Lover et lekent møte med Garborg

Tidstypisk skal publikum lokkes ved hjelp av aktiviteter og interaktivitet, og senteret være et supplement til kunstnerhjemmene Garborgheimen og Knudaheio.

– De skal få komme og boltre seg i Hulda og Arne Garborg. Publikum skal få se at det er mye lekent, mye humor, mye kjekt å gjøre og mye nytt å oppdaget om et utrolig spennende ektepar, sier Undheim.

Senteret skal ikke bare få folk til å lese Garborgs bøker.

– Målet er også å inspirere publikum til å skrive selv, og delta i samfunnsdebatten, slik Arne og Hulda gjorde. De var begge enormt opptatte av at autoriteter ikke skulle tvinge folk til å ikke få lov til å tenke fritt. De var sterkt kritiske til kirken i sin samtid, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Garborgsenteret

Garborgsenteret gir innblikk i livene til Arne og Hulda Garborg.

Foto: Erik Waage / NRK

– Må åpne dørene til Garborgs verden

En av de første som tok turen inn gjennom dørene var Garborg-entusiast Sigbjørn Reime. Han har modernisert flere av Garborgs tekster, og har sett fram til åpningen lenge.

Sigbjørn Reime

Sigbjørn Reime er Garborg-entusiast.

Foto: Time bibliotek

– Dette er stort. Nå kan vi gjøre alt det andre vi ikke kan gjøre i husene hans. Garborg kan jo av naturlige årsaker ikke stille opp i bokbad som andre forfattere, så andre må gjøre det for ham. Det vi må få til er å åpne dørene inn i deres verden. Slikt som dette kan pirre nysgjerrigheten, sier Reime.

Hva er det som er så bra med Arne Garborg?

– Han er en språkets mester og har en menneskelig innsikt som er helt utrolig. Når en tenker på at «Fred» fra 1892 fortsatt er et av de største psykologiske verkene i Norsk litteratur. Den kom ut to år før Freud hadde produsert noe som helst, sier han.

Ønsker å inspirere

Jærmuseet som driver senteret vil gjerne teste ut utstillingen på publikum, før den offisielle åpningen i september.

– Det viktigste er å inspirere til samfunnsengasjement, kreativitet og å stå for sine egne meninger, sier Inger Undheim.

Gjennom Garborgsenteret blir Arne og Hulda Garborgs presentert på forskjellige, nye måter som styringsgruppen håper kan appellere til en ny målgruppe.

Tror du dette kan øke interessen for Garborg?

– Det er verdt alle forsøk. Det blir spennende å se om de lykkes med det. Huset er uansett spennende og flott, sier Reime.

Garborgsenteret

Garborgs tekster hører selvfølgelig også til på Garborgsenteret.

Foto: Erik Waage / NRK