Hopp til innhold

Regnet kan ødelegge avlinger

Vått vær gjør det umulig for bøndene å komme seg ut på åkrene, og høste avlinger.

Jon Garman Nærland

Jon Garman Nærland frykter at over halve avlingen hans vil bli ødelagt på grunn av regnet.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Store deler av avlingene på Jæren kan bli ødelagte på grunn av det våte været.

All nedbøren den siste tiden gjør det umulig for bøndene å komma seg ut på åkrene om dagen. Om ikke været snart snur, kan det bli store økonomiske tap for mange bønder.

En våt sommer, og en våt høst

– Det ser ganske vått og fuktig ut. En ser jo hvordan vannet har rent her og vasket vekk, sier Jon Garman Nærland.

Potetbonde Nærland vasser i vann i potetåkeren sin på Klepp.
All nedbøren i sommer og høst får store konsekvenser for bøndene. Nå om dagen er innhøstingen av årets avlinger utsatt på Jæren. Det er for bløtt til å kjøre maskiner på jordene.

– Det har egentlig vært et vanskelig år. Hele sommeren har det vært for bløtt, så det er mange som sliter kraftig, og det er fare for mye drukningsskade og kvalitetstap denne sesongen, sier Nærland.

Jon Garman Nærland

Den våte jorden gjør det umulig å høste potetene som sitter i jorden.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Store økonomiske tap

Men det er ikke bare potetbøndene som fortviler. For det er mer enn poteter som skulle vært høstet om dagen.

– Alle som driver ute på jorden nå, enten det er kål, gulrøtter eller samme hva er det tungt å komme frem. Jorden er så bæresvak at det ødelegger jorda, sier Nærland.

For mange er deler av avlingene alt nå ødelagte, noe som igjen betyr økonomiske tap. Potetbonde Jon Garman Nærland, med sine 140 mål potetjord, er ikke av de hardest rammede. Likevel tror han halvparten av avlingen kan gå tapt om ikke været snart snur.

– Det kan det lett gjøre. Snur ikke været har vi ikke sjans til å komme ut på jordene og få tatt det opp, og da kan i verstefall mesteparten av det som står i jorda gå tapt, sier han.

Ikke håp i vente

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerli har heller ingen trøst å komme med til regn-leie bønder.

– Vi beveger oss inn i høsten, som normalt sett er den våteste tiden på året på Vestlandet, og i Rogaland. Når vi ser på prognosene er det forventet normale nedbørsmengder, og det betyr mye nedbør i ukene som kommer, sier han.

– Vi får bare gjøre det beste ut av det, og håpe på neste år. Etter et slikt elendig år pleier det alltid å komme et godt år, sier noen, så vi ser frem til det, sier Jon Garman Nærland.