Hopp til innhold

Kullkraftverk redder arbeidsplasser

Planene til Haugaland kraft om å bygge et kullkraftverk i Tysvær kan føre til at mange industriarbeidsplasser på Haugalandet blir reddet.

Haugaland kraft vil bruke kull fra Svalbard i det første kullkraftverket i landet. Direktør i Haugaland kraft, Olav Linga, mener plasseringen på Gismarvik er ideell.

- Haugalandet har kompetanse, de har resurser og de har områder. Vi ser nok for oss et kraftverk på Gismarvik som er større enn et gasskraftverk, sier Linga.

Kullkraft planene kommer nesten som bestilt for ansatte ved Hydro Aluminium på Karmøy. De frykter at mange hundre arbeidsplasser vil gå tapt når Søderbergavdelingen blir lagt ned.

Flere arbeidsplasser

- Et kullkraftverk på Gismarvik har behov for betydelig kompetanse og t vi ser at Hydro Karmøy har den kompetansen både når det gjelder industrierfaring og prosess erfaring som vil passe veldig godt med kullkraftverket på Haugalandet, sier Linga.

Han tror et kullkraftverk vil kompensere for bortfallet av eventuelle arbeidsplasser på Hydro.

- Det er jo litt for tidlig å si når det gjelder akkurat antallet arbeidsplasser, men vi ser at vi har behov for et betydelig antall arbeidsplasser i en driftsfase. sier Linga.

Ønsker kullkraftverket velkommen

- Vi som tilhører industrikammeratene sier jo ja og velkommen til arbeidsplasser i industrien. Men jeg understreker at kraft til oss må være innenfor konkurransedyktige betingelser, sier Georg Vikshåland som er fungerendeleder i Alnor kjemiske fagforening.

Men planene kan også stimulere Norsk Hydro til nye investeringer på Karmøy.

- Det betyr helt klart at Hydro får en sikrere og mer langsiktig kraft. Itilleg så får de reduserte overføringskostnadder som er en betydelig del av driften av Hydro Karmøy, sier Linga.

Flere nyheter fra Rogaland