Hopp til innhold

Får ikke lappen tilbake

Politiet hadde full rett til å ta fra egersunder førerkortet fordi han festet for mye, mener tingretten.

Thomas Nodland
Foto: Gunnar Morsund / NRK

Etter at politiet i Egersund hadde observert Thomas Nodland (20) beruset hver helg i sentrum av byen fra høsten 2008 og ut på nyåret 2009, valgte politiet å tilbakekalle hans førerkort. Dette skjedde selv om Nodland aldri er blitt tatt for promillekjøring.

Nodlands forhold til alkohol var ikke forenlig med retten til å ha førerkort, mente politiet. Dette var en beslutning som ble tatt av Rogaland politidistrikt, og som senere ble bekreftet av Politidisrektoratet.

Thomas Nodland valgte å gå til sak mot staten , men Dalane tingrett mener politiet hadde rett til å frata 20-åringen førerkortet fordi han ikke hadde nødvendig vandel og edruelighet som kreves for å ha førerkort.

LES OGSÅ: Mistet lappen på grunn av festing

LES OGSÅ: -Skal straffes for det man har gjort

Prøvesak

Det er første gang en slik sak blir vurdert av en rettsinstans der alkoholbruk er blitt vurdert opp mot om en person er skikket til å ha førerkort.

Konstituert sorenskriver Kristoffer Lerum har i dommen lagt vekt på at bestemmelsen som politiet har brukt skal være med på å fjerne farlige, eller antatt farlige bilførere fra trafikken.

"Retten har ved vurderingen av om edruelighetsvilkåret er oppfylt for det første sett hen til at Thomas Nodland bruker alkohol jevnlig, og at han drikker slike mengder at han fremstår som overstadig beruset, og uten evne til å ivareta seg selv. Det bemerkes videre at Thomas Nodland, etter rettens oppfatning, ikke evner å ta signalene fra politiet på alvor. Han fortsetter å bruke alkohol på samme måte som tidligere, selv om politiet utsteder forhåndsvarsel, forelegg og treffer vedtak med påfølgende klagebehandling", heter det i dommen fra Dalane tingrett. Og det heter videre i dommen;

"Dersom det hadde vært andre som ruset seg på tilsvarende måte og med samme hyppighet, ville de etter politibetjentenes forklaringer blitt møtt med samme type reaksjon som Thomas Nodland. Retten finner ikke grunn til å betvile polititjenestemennenes forklaringer, og legger til grunn at Thomas Nodland har et annet forhold til alkohol enn andre ungdommer i distriktet."

Thomas Nodland får dermed ikke medhold av Dalane tingrett i hans påstand om at han ikke drikker mer alkohol enn andre ungdommer som er ute på byen i Egersund.

"Retten er kommet til at den manglende edrueligheten i dette tilfellet i seg selv er et uttrykk for at vedkommende utgjør en høyere risiko i trafikken. Som nevnt ovenfor har Thomas Nodland etter rettens syn et ukontrollert forhold til rusmidler, som retten mener ikke er forenlig med bestemmelsens formål. Den manglende edruelighet til Thomas Nodland medfører således etter rettens oppfatning at han generelt sett utgjør en høyere risiko i trafikken, herunder at risikoen for grenseoverskridende handlinger som kjøring av motorvogn i påvirket tilstand øker", skriver sorenskriver Lerum videre i dommen.

Thomas Nodland sin advokat, Sigvart Bilstad, vil nå vurdere om de skal gå videre og anke dommen fra Dalane tingrett.