Hopp til innhold

– Vaskedamer er en utsatt gruppe

Mange utenlandske kvinner i renholdsbransjen har ulovlige og uverdige lønns- og arbeidsvilkår. Nå går Arbeidstilsynet til aksjon.

Renholder

Arbeidstilsynet iversetter nå en kampanje for å avdekke sosial dumping og dårlige arbeidsforhold i renholdsindustrien.

Foto: Per Foss / NRK

Johs B. Lægland

Johs B. Lægland er tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Haugesund.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Jan Bjørneboe

Jan Bjørneboe er konserndirektør i ISS Norge.

Foto: ISS

Arbeidstilsynet vil de useriøse bedriftene i renholdsbransjen til livs. Ifølge tilsynet er det mange utenlandske kvinner som arbeider under ulovlige og uverdige lønns- og arbeidsvilkår i bransjen.

– Disse kvinnene er en utsatt gruppe. Mange har ikke kunnskap om språk og sine rettigheter. Det ligger et stort ansvar på arbeidsgiver om å gi dem en full opplæring og ordnede arbeidsforhold når det gjelder blant annet lønn, sier tilsynsleder Johs B. Lægland.

– Behov for å rydde opp

ISS facility service er en av de store renholdsaktørene i Norge. Konserndirektør Jan Bjørneboe i ISS ønsker Arbeidstilsynets fokus på renholdsbransjen velkommen.

– Det synes jeg er veldig positivt. I renholdsbransjen er det behov for å rydde opp blant en del useriøse, sier han.

Bjørneboe forteller at også hans firma har fått en del pålegg fra Arbeidstilsynet som de nå jobber med å få i orden.

– Det går blant annet på en større grad av opplysning om psykososiale forhold, arbeidsmiljøundersøkelser, HMS og lignende. Vi har ingenting å skjule, og vi kommer til å gå så langt at vi skal spørre Arbeidstilsynet om å sitte i referansegruppe sammen med oss. Vi trenger hjelp med å lukke en del av avvikene, men det skal vi klare, sier Bjørneboe.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mopper golv

– Det vi ser er at det er store utfordringer i bransjen når det kommer til sosial dumping, ergonomi og kjemisk helsefare, sier tilsynsleder Johs B. Lægland i Arbeidstilsynet.

Foto: Britt Boyesen / NRK

«Sosial dumping, ergonomi og kjemisk helsefare»

NRK var i går i kontakt med en rekke mindre rengjøringsbedrifter. Alle understreker at de betaler lønn etter tariff, men ingen kan eller vil uttale seg om saken.

Tilsynsleder Johs B. Lægland i Arbeidstilsynet i Haugesund mener likevel at mange av bedriftene har en del å gå på.

– Det vi ser er at det er store utfordringer i bransjen når det kommer til sosial dumping, ergonomi og kjemisk helsefare, sier han.

Arbeidstilsynet i Haugesund har som del av den større kampanjen allerede besøkt noen av renholdsbedriften i regionen og det skal de fortsette ut 2013.

– Nå skal vi se til at reglene blir fulgt, og det er det vi skal gjøre i tiden fremover, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland