Hopp til innhold

– Realfagsinteressen mangler ikke

Norge trenger sårt ingeniører, og ifølge flere er det den lave realfaginteressen blant ungdom som er problemet. Søkertallene på Universitetet i Stavanger forteller en ganske annen historie.

Bjarki Kristinsson leser realfag

Manglende interesse for realfag blant unge har fått skylden for ingeniørmangelen. Prodekan ved Universitetet i Stavanger mener dette ikke er grunnen.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Det vi kan registrere er at det er godt søkt innen petroleum, geologi og maskinfag. Det er store grupper med studenter som står i kø for å få en plass, sier Tore Wiig, prodekan for undervisningen ved Teknisk- Naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Stavanger.

500 kvalifiserte søkte på 50 plasser

Tore Wiig

Tore Wiig er prodekan for undervisningen ved Teknisk- Naturvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Stavanger.

Foto: UiS

Wiig mener det altså ikke er noe i veien med realfagsinteressen. Det var over 500 kvalifiserte søkere til de 50 plassene Universitetet i Stavanger har å tilby på bachelorutdanningen i petroleum i fjor. Plassmangel og frafall er der problemet ligger, mener Wiig.

– Hvis vi får flere studieplasser fra staten kan vi få flere studenter inn, og få flere gjennom. Det er en av måtene vi kan gjøre det på. Ellers har vi en jobb internt med å få de som er inne i vårt system til å være mer aktive og produsere flere studiepoeng, slik at det ikke blir så stort frafall, sier han.

Håper på mer penger fra staten

Ifølge en fersk undersøkelse utført av Synovate på oppdrag fra Oljeindustriens Landsforening ønsker fire av ti unge seg inn i olje og gassindustrien. Men Universitetet kan ikke tilby flere enn 50 plasser denne høsten heller.

– Vi har fastsatt kvote på studieplasser, og har ikke økonomi til å øke den på egen hånd. Det må vi få penger fra styret og staten til, sier Wiik.

Tilskudd til universitetene styres av kunnskapsdepartementet. Statssekretær der, Kyrre Lekve, mener den økte interessen for å bli ingeniør er et forholdsvis nytt fenomen, og sier at departementet er i gang med å løse problemet.

– Den synkende interessen for realfag og ingeniøryrker har vært en trend i mange år. Det har heldigvis snudd de siste årene. Studietallene har økt, og nå trenger vi flere plasser for å møte den økende interessen, sier Lekve.

Avventer revidert statsbudsjett

Når kan det bli flere studieplasser?

– Dette går inn i de forskjellige budsjettbehandlingene. Neste korsvei er revidert statsbudsjett for å se hvordan det må endres på for å møte etterspørselen, sier Lekve.

Det er med andre ord bare å smøre seg med tålmodighet. Prodekan Tore Wiig håper fortsatt på at det vil bli flere studieplasser på bachelor i petroleum i 2013.

– Kanskje, men det ligger ikke inne i våre planer. Det må andre ha i sine planer for oss, sier Wiik.