Hopp til innhold

Kun de eldre bruker solkrem

De unge glemmer farene når de nyter solariumssol og utendørssol, varsler hudlege.

Solbading

Mange legger seg ut i solen uten noen form for solbeskyttelse.

Foto: Anders Aagaard

Den sterke påskesolen ga mange en påminnelse om at det er viktig å beskytte seg mot solen, men det er først og fremst de eldre som er blitt flinkere, mens de unge lett glemmer farene når de nyter både solariumssol og utendørssol.

– Det er kanskje ikke så mange unge som tenker på dette i det hele tatt. Vi ser at det er stadig flere unge som får solskader, så det er en gruppe som muligens har solt seg mye, og tatt mye solarium, sier Flora Balieva, overlege på hudavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus.

Solen skader flere og flere

I over fem år har hudlegen behandlet pasienter for solskader, og hun har et varierende inntrykk av hvor mye hensyn folk tar til soleksponering.

– Det kommer sannsynligvis til å bli en økning i antall solskader i befolkningen generelt, og spesielt blant unge. Det blir bare mer og mer soling, sier hun.

Soling er ikke lenger forbeholdt kun sommeren. Rogalendinger og nordmenn eksponeres i stadig større grad for de ettertraktede UV-strålene året rundt. Både ved billige charterturer til syden, og kosmetisk sol i solarium. Selv om den voksne befolkningen er blitt bedre og beskytte seg, synder også de.

– Det er enkelte som tar bedre hensyn til solen enn andre. De bruker solkrem og lar være å sole seg midt på dagen, men det er mange som liker å være brune og soler seg overstadig, sier Balieva.

Artikkelen fortsetter under bildet

Solarium (Illustrasjonsfoto)

Flere bruker solarium for å holde brunfargen vedlike på dager uten sol.

Foto: colourbox.no

Flinkere i solarium

Velværegrossisten på Hillevåg representerer solkjeden Brun og Blid i Rogaland. Daglig leder Asle Eikeland er klar på at både unge og eldre har blitt bedre til å ta hensyn.

– Inntrykket er at folk har blitt flinkere de siste ti årene. Tidligere var det mer sydenreiser og stormsoling uten solkrem med en gang solen kom på himmelen. Vi merker også at de som soler seg i solarium soler seg kortere og heller hyppigere, sier Eikeland.

Han mener unge gutter er dårligst på å vise godt solvett.

– Unge gutter og menn har ikke så godt fokus på det med hudkremer og solkrem. De skal kanskje være litt tøffere enn jentene, og dropper derfor solkremen, sier han.

Mangel på vitamin D?

Mens Brun og Blid reklamerer med at vi trenger tilskudd av solens D-vitaminen hele året, ser hudlegen i Stavanger aller helst at både unge og eldre holder seg borte fra solarium hele året.

– Med godt kosthold bør det ikke være nødvendig. Vi anbefaler at alle spiser sunt og heller tar vitamintilskudd. Vi anbefakler ikke solariumsbruk. Det er mange som liker å være brune, men etterhvert danner det seg solskader i huden som ikke er ønskelig, sier hun.

Det er svært varierende hvor mye hensyn folk tar til solen, og hudlegen anbefaler at folk tar grep med en gang.

– Vi anbefaler at alle beskytter seg mot solen, og ikke bare mot å bli solbrent. Huden vil gradvis klare å reparere de daglige skadene, men blir det for mange kan det oppstå solskader og hudkreft, sier Balieva.