Hopp til innhold

Flere kreditorer avhøres

Politiet vil foreta en rekke nye avhør i forbindelse med bedragerisaken mot Bodhild Baasland.

Bodhild Baaslands bo
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Noen av avhørene vil tas etter ønske fra Bodhild Baaslands forsvarer, men politiet har også avhørt låntakere på eget initiativ.
Avhørene blir avgjørende for om bedragerisiktelsen blir opprettholdt eller utvidet, sier politadvokat Knut Horn:

- Dette er personer som kan ha betydning for skyldsspørsmål og straffeutmåling i saken, sier Horn.

Bodhil Baaslands forsvarer er fornøyd med at det skal foretas nye avhør:

- Vi ønsker også avhør av personer som har gitt lån, men ikke har anmeldt forholdet. Noen av disse personene har anmeldt kravet i boet, andre har heller ikke gjort det. Dette er for å få belyst saken bedre i forhold til de opplysninger Bodhild Baasland har gitt i forbindlese med ønskede lån, sier Stabel.

Lån

Bodhild Baasland er i dag siktet for grovt bedrageri av 5,5 millioner kroner. Bakgrunnen for siktelsen er flere lån hun opptok fra familie og venner i perioden oktober 2007 til juni 2008.

Siktelsen har sin bakgrunn i totalt fem anmeldelser som varierer fra 250 000 kroner til 3,8 millioner kroner. Pengene ble overført til sønnen Bjarte Baasland og det hun trodde var hans foretningsvirksomhet i Tsjekkia.

Ikke erkjent

Bodhild Baasland har aldri erkjent noe straffeskyld i saken. I følge politiet har det vært vanskelig å få Bodhild Baasland til å møte i avhør for å forelegge henne spørsmålet.

- Vi ønsker å foreta et sluttavhør av henne hvor hun forelegges spørsmålet om hun erkjenner straffeskyld eller ikke. Politiet har prøvd, men pr i dag har det ikke lykkes oss å foreta et nytt slikt avhør, sier Horn.

Rettsak

Dersom Bodhild Baasland ikke ønsker å møte til et slikt avhør eller ta stilling til skyldspørsmålet, kan det bli tatt ut en tiltale før jul. Det vi i så fall, innebære en rettsak for Oslo tingrett på nyåret med full vitneførsel hvor svært mange kreditorer vil bli ført som vitner.

- Vi har pr i dag tatt ut en skiltelse for bedrageri. Det blir da et spørsmål om denne blir opprettholdt eller utvidet, sier Knut Horn.

Fosettelig

Advokat Harald Stabel sier at bakgrunnen for at Bodhild Baasland ikke ønsker et slikt avhør er at hun allerede har erkjent de faktiske forhold i saken:

- Spørsmålet om det er utvist en forsettelig handling i forbindelse med det siktelsen omfatter, er et rettslig spørsmål som går på subjektiv skyld. Det vil være en sak domstone må ta stilling til på grunnlag av de totale omstendigheten i saken, sier Stabel.