Hopp til innhold

Guttene bør hete Emil, ikke Noralf

Gutter med upopulære navn er mer utsatt for å bli kriminelle, viser fersk undersøkelse.

Baby

Ifølge de amerikanske forskerne bør foreldre velge populære navn på ungene sine for å forebygge at de havner i kriminalle miljøer(Illustrasjonsbilde)

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Amerikanske gutter med vanlige navn som Michael eller David er langt mindre utsatt for å bli kriminelle enn de som heter Ernest eller Ivan.

Det viser en undersøkelse som er utført ved Shippensburg universitetet i Pennsylvania, ifølge livescience.com .
Undersøkelsen offentliggjøres denne uken i magasinet Social Science Quarterly.

Overført til norske forhold skulle det bety at Jan, Per eller Bjørn har større sjanser for å unngå å komme i konflikt med loven enn Enok, Roland og Noralf.

Større sannsynlighet for kriminalitet

Forskerne sammenlignet fornavnene til forbrytere med fornavnene i den totale befolkningen. Deretter ble det utarbeidet en popularitetsindeks for hvert navn på en skala fra 1 til 100.

De mest populære, for eksempel Michael, får indeksen 100, mens for Ernest og Malcolm er popularitetsindeksen rundt 1.

Unge med upopulære navn kan være mer tilbøyelige til å bli kriminelle fordi de blir behandlet annerledes av sine jevnaldrende.

Forskere ved Shippensburg universitet i Pennsylvania

Resultatene viser at menn med upopulære navn har større sannsynlighet for å havne i kriminelle aktiviteter enn andre.
Dette gjelder uavhengig av rase.
De minst populære navnene blir knyttet til forbrytelser både blant svarte og hvite i USA.

Upopulære navn skaper isolasjon

Forskerne hevder ikke at navnene er den direkte årsaken til kriminell virksomhet.
De mener derimot at navnene er knyttet til forhold som øker tendensen til å begå forbrytelser, ressurssvake hjemmemiljøer, områder med lav sosioøkonomisk status og oppvekst med bare en av foreldrene.

- Dessuten kan unge med upopulære navn være mer tilbøyelige til å bli kriminelle fordi de blir behandlet annerledes av sine jevnaldrende. Det blir vanskeligere for dem å etablere forhold til andre mennesker, ifølge en uttalelse fra utgiverne av Social Science Quarterly.

De mener også det kan være slik at personer med upopulære nevn utagerer fordi de bevisst eller ubevisst misliker navnene sine.

Kjell og Ole, ikke Torolf eller Arnljot

Forfatterne konkluderer med at fagfolk i det kriminalitetsforebyggende hjelpeapparatet lettere kan identifisere individer med høy risiko for å begå forbrytelser og dermed sette i verk mer målrettede og effektive tiltak.

Ifølge navnestatistikken til Statistisk Sentralbyrå bør norske kriminalitetsforebyggere se etter navn som Glen, Sturle, Tønnes, Gert, Torolf og Arnljot. Dette er navn som bare vel 200 nordmenn går rundt med.

LES: Hva skal barnet hete?

LES: Nye navn på toppen

Dersom guttene heter Kjell, Ole, Lars, Arne, Knut eller Svein, er det mindre grunn til å sette i verk kriminalitetsforebyggende tiltak. Disse navnene er alle innenfor topp 10 i Norge.

For foreldre som tenker litt lenger fram er de mest populære guttenavnene i Norge akkurat nå Lucas, Matthias, Markus og Emil.

Tror du navnevalget påvirker kriminaliteten?

Flere nyheter fra Rogaland