Hopp til innhold

Krumkaker mest populært

I kåringen av Rogalands sju sorter ligger krumkaker langt foran de andre. Hvilke sorter mener du må med?

Krumkaker
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I alt har NRK Rogaland funnet frem til 30 kakesorter som etter manges mening hører med til jul. Men så var det berømmelige sju. Hvilke er det i Rogaland?

Vi har invitert dere til å være med avstemningen. Så langt har krumkaker fått 14 prosent av stemmene. Neste på lista har fått ti prosent. Det er delfiakake.

Så kommer kakemenn, pepperkaker, sirupsnipper.

Men sjokoladepraliner, verdens beste, havreflan, mandelmakroner ligger alle på bunn uten stemmer. Hvis du vil ha med disse videre i konkurransen, så må du gi din stemme.

Gå inn her : Rogalands sju sorter

Oppskrift på krumkaker:

4 egg
250 g margarin
250 g farin
3/4 ts kardemomme
Ca. 300 g hvetemel

Lag eggedosis. Smelt, klarne og avkjøl margarinen. Bland ingrediensene i rekkefølge til en tykk røre.

I nærheten av krumkakejernet bør du ha:
* Røren med to teskjeer i.
* Margarin i en klut bundet sammen til et knytte, til å smøre jernet med.
* Spekefjel.
* Krumkakekrummer.
* Kjøkkenkniv.
* Kakerist.

Varm jernet og smør det. Ha en teskje røre i jernet, lukk og trykk det godt sammen så mønsteret kommer godt frem. Røren skal fylle jernet, men ikke komme ut på siden.
Stek kaken til den er pent gyllengul, og ta den så ut på spekefjelen. Rull den fort og pent sammen over krumkakekrummeren, og la kaken ligge på en liten stund, f.eks. til du har fylt jernet igjen.
Ta kaken av og legg den på rist for avkjøling.

Du kan også forme krumkaker i en lav kopp, eller over en tynn pinne eller et treskaft.