Hopp til innhold

- Svekker politiets tillit

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland mener det er åpenbart at det var en aksjon da 22 polititjenestemenn sykemeldte seg fredag. Hva mener du?

Hallgeir Langeland
Foto: Erik Waage / NRK

Fredag ettermiddag tikket den ene sykemeldingen etter den andre inn til ledelsen ved Rogaland politidsitrikt. Tilslutt hadde 22 politifolk som skulle jobbet i helgen gitt beskjed om at de ikke kunne komme på grunn av at de var syke. Konsekvensen var at Stavanger politistasjon måtte stenge på lørdag fordi de manglet folk. Hele 18 politifolk som skulle vært på jobb kom ikke.

Stengte dører på polithuset i Stavanger.

Politihuset i Stavanger måtte stenge dørene i helgen på grunnav mangel på polititjenestemenn.

Foto: Vidar Eidhammer / NRK

- Jeg konstaterer at vi gikk inn i helgen med en bemanning vi mente skulle være bra nok. Hva som er årsak til at 22 politifolk meldte seg syke etter kl. 14.30 fredag har jeg ikke fått noen konkrete tilbakemeldinger på. Mer kan jeg ikke si om det, sier politimester ved Rogaland politidistrikt Geir Gudmundsen.

LES: Politihuset stengt

- Ro ned gemyttene

Leder for Politiets Fellesforbund i Rogaland politidistrikt Arild Sandstøl avviser at sykemeldingene er en aksjon fra politiets siden.

- Sykefraværet i politiet er kunstig lavt. Det ligger to prosent under resten av arbeidslivet. At folk blir syke er et forhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Sandstøl.

Men stortingsrepresentant Hallgeir langeland fra SV mener det er åpenbart at det er en aksjon.

- Jeg opplever dette som en godt organisert aksjon. Nå har dette holdt på en stund, og Politiets Fellesforbund bør når tenke seg om de har gått for langt. Det kan gå utover tilliten til politiet blant folk, sier Langeland.

Politiets Fellesforbund skal snart ha landsmøte. Der bør overtidsnekten og sykemeldingene diskuteres mener Langeland.

- Landsmøtet bør spørre seg om det er nyttig å fortsette med dette. Vi har tatt poenget, og nå bør Politiets Fellesforbund gå i dialog med regjeringen og roe gemyttene.

Video nsps_upload_2008_11_10_17_35_27_601.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Beordrer flere på jobb

I Stavanger har politimesteren allerede begynt å tenke på bemanningen neste helg. Han vil unngå en lignende situasjon som i helgen.

- Vi vurderer å beordre enda mer folk på jobb for å sikre oss mot mange sykemeldinger, sier Gudmundsen.

Arild Sandstøl

Leder for Politiets Fellesforbund ved Rogaland politidistrikt Arild Sandstøl liker ikke at hans medlemmer blir tvunget på jobb.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

- Å tvinge folk på jobb i 2008 er ikke arbeidslivet verdig. Det er ikke noen kjekk situasjon.

- Har dere i Politiet Fellesforbund noe ansvar for den situasjonen politiet har kommet opp i?

- Nei, det føler vi ikke. Dette er en politikerskapt situasjon som har fått lov å ulme i lang tid. Det at noen nå tar vare på fritiden sin og viser den ressursmangelen det er i norsk politi kan ikke vi se at vi skal ta ansvar for.

LES: - Ulovlige politiaksjoner

Sitter ikke med løsningen

Siden i sommer har polititjenestemenn over hele landet nektet å jobbe overtid. Kravet er flere ansatte og et eget risikotillegg. Overtidsbruken i politiet har gått kraftig ned siden i sommer. Fra 1 juli og 30.september i år var det brukt 3955 overtidstimer ved Rogaland politidistrikt. I samme periode i fjor var det brukt 7581 timer.

Geir Gudmundsen

Politimester Geir Gudmundsen ved Rogaland politidistrikt vil beordre enda flere politifolk på jobbb til helgen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Både politimester Geir Gudmundsen og tillitsvalgt Arild Sandstøl er enige om at problemene ikke kan løses lokalt.

- Jeg sitter ikke med løsningen, det må komme fra sentralt hold, sier Gudmundsen.

- Hva vil du si til publikum?

- Publikum må være klar over at politiet er i en vanskelig situasjon nå. Må være klar over at det er ikke alle tjenester politiet kan utføre, men det som går på liv og helse skal vi klare å løse.