Hopp til innhold

Lånesvindel fra Nigeria

Nigeria-brev-svindlere prøver å lure norske universiteter og høgskoler.

500 kroner
Foto: Rainer Prang / NRK

De såkalte Nigeria-svindlerne prøver å lure norske høgskoler og universiteter. Svindlerne melder seg opp til utdanninger for å få visum, lån og stipend. Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, forteller at de som søker seg til utdanningene bare er ute etter pengene.

- Har falske pass

- De søker opptak til norske og andre skandinaviske universiteter og høgskoler for å få visum til landet og for å få studielån, sier Dybo i Økokrim.

Økokrim har fått denne informasjonen fra myndighetene i England, som har fulgt med på pengestrømmene i Skandinavia. Men selv om det er såkalte Nigeria-svindlere som står bak, så operer de ofte med andre papirer.

- Det er veldig enkelt å få tak i falske pass i Nigeria. Mange bor i England og Holland - gjerne med falske pass, sier Dybo.

Nettverk i Norden

Svindlerne har også nettverk i Norden, og diponerer norske kontonumre.

Informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum kjenner ikke til enkeltilfeller hvor de har blitt lurt av Nigeria-svindlerne, men vet at de har hatt tilfeller hvor utenlandske studenter ikke har gjort opp lånene sine.

Strenge kontroller

- Vi har strenge kontroller på utbetaling av støtte. De må ha norske fødselsnumre og ha betalt studentavgiften. De må også ha et norsk kontonummer som er bekreftet av skatteetaten.

Omfanget av svidlene fra Lånekassen er ukjente, men hvert eneste år går det over hundre milloner kroner ut av Norge og til Nigeria.

- Disse bedragerne har holdt på i 20-30 år, og de utvikler seg hele tiden, sier Mjærum.