Hopp til innhold

Mislykket fosterhjems-kampanje

Den store kampanjen for å rekruttere flere fosterhjem har ikke ført fram. - Folk tar mindre samfunnsansvar enn før.

Fosterforeldre

Leder for Fosterhjemstjenesten i BUF-etat Sør-Rogaland, Ingvild Utaaker, sier folk flest er mindre opptatt av å ta samfunnsansvar enn før.

Omstillingen i det statlige barnevernet fra institusjonsplasser til fosterhjem krever flere fosterhjem, men så langt er det liten respons.

I Rogaland er det behov for tilsammen 120 nye fosterhjem hvert år.

I Rogaland har BUF-etat registrert 50 henvendelser med spørsmål om mer informasjon.

Ingvild Utaaker, er skuffet.

- Vi er glade for alle som har henvendt seg, men vi kan ikke legge skjul på at vi hadde håpet på at enda flere ville vite mer om fosterhjemsarbeid, sier hun. 

For det haster med å få flere fosterhjem på banen.

Skal satse på fosterhjem

Omstillingen i barnevernet har ført til et stort behov for flere fosterhjem. Målet er å bygge ned institusjonsplasser, og i økt grad satse på fosterhjem.

I Sør-Rogaland er det behov for mellom 70 til 80 nye fosterhjem, mens i nordfylket trenger barnevernet 40 nye fosterhjem. Utaaker tror folk flest har mer enn nok med seg selv.

- Jeg tror mange tenker at samfunnet skal ordne opp.  Mange av oss ønsker at det offentlige - kommuneog stat - skal fikse opp i ting - at det ikke skal være nødvendig for den enkelte av oss å gjøre en innsats, sier Utaaker.

Mange penger er lagt ned i rekrutteringskampagnen. Men leder av barneverntjenesten i Stavanger, Gunnar Thoresen, mener flere ting må på bordet før flere blir fosterforeldre.

- Det er et spørsmål om hvilken godtgjørelse som gis til forsterforeldre.  Det er også definitivt et spørsmål om å gi forsterforeldre god oppfølging og veiledning, men jeg tror ikke vi kommer utenom at det å være fosterforeldre innebærere et betydelig personlig engasjement, mener Thoresen.