Hopp til innhold

Stenger skolegård under magnetfelt

Lysejordet skole stenger deler av skolegården og omrokkerer klasserom etter at målinger har påvist et elektromagnetisk felt ved skolen.

Skoleelever i klasserom, illustrasjonsbilde.
Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Oslo-skolen holdt i går kveld et orienteringsmøte for barnas foresatte for å informere om magnetfeltet som skyldes en høyspentledning over skoleområdet.

Undervisningsbygg har gjennom målinger oppdaget magnetfeltet.

Målingene ved Lysejordet skole bekymrer Utdanningsetaten, skriver VG Nett.

Forskning tyder på at personer med bolig i umiddelbar nærhet av slike magnetfelt muligens kan utvikle leukemi, men Statens strålevern sier at det ikke skal være fare for det i dette tilfellet.

Føre-var-perspektiv

Utdanningsetaten og skolen har besluttet å omrokkere på bruken av klasserommene. 

Rommene som ligger nærmest kraftledningen skal brukes til spesialrom som heimkunnskapsrom, der elevene bare er innom noen timer i uken, mens de faste klasserommene flyttes vekk fra høyspentledningen.

- Vi ønsker å trekke elevene vekk fra magnetfeltet, sier rektor ved Lysejordet skole, Gro Hexeberg Dahl til NRK Østlandssendingen.

I tillegg vil en del av uteområdet beplantes for å gjøre det mindre attraktivt for barn å oppholde seg der.

- Vi mener det er trygt å være her slik vi har det nå. Men loven pålegger oss å ta et føre-var skritt. Man bør ikke utsette folk for magnetfelt unødvendig. Ikke fordi det er farlig, men for å være på den sikre siden, forklarer rektor.

Magnetfelt også på Rommen

Assisterende skoledirektør Kjell Richard Andersen forteller at Lysejordet og Rommen skoler er de eneste Oslo-skolene som har for høye magnetfeltverdier.

- Alle skoler i Oslo som ligger i nærheten av høyspentledninger er er målt, og det er bare Lysejordet og Rommen som slo ut for høyt på målingene. Rommen er vi i ferd med å bygge om et stykke unna høyspentledningen, forteller Andersen.

Han understreker at de tiltakene er iverksatt for å være føre var.

- Forskning peker på at det er mye usikkerhet på området, og i samråd med Statens strålevern og helsemyndighetene i Oslo, ble vi enige om å gjennomføre enkle tiltak som ikke koster så mye, sier Andersen. 

Dobbel leukemi-risiko

Bekymringen for negative helseeffekter knyttes til de elektromagnetiske feltene som oppstår rundt høyspentledningene.

Statens strålevern skriver på sin nettside at at omfattende internasjonal forskning sammenfattet antyder en mulig doblet risiko for utvikling av leukemi hos barn der gjennomsnittsverdien for magnetfeltet i hjemmet er over 0,4 mikrotesla (µT).

Det er usikkert om denne forskningen kan overføres til en skole-situasjon.