Hopp til innhold

Vil ha felles regler for bønn

Religionsutøvelse i skolen er for viktig til at hver enkelt kommune eller rektor skal kunne bestemme, mener både Oslo Ap og Human-Etisk Forbund.

Bønnerom

Stillerom som kan brukes til bønn er nylig stanset på Hellerud og Nydalen videregående skoler.

Foto: Montasje

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn.

Foto: Bjurn Avlesen
Kristin Mihle

Kristin Mile.

Foto: Human-Etisk Forbund
Elisabet Dahle

Elisabet Dahle

Foto: Kunnskapsdepartementet

Arbeiderpartiet ber kunnskapsministeren om å gripe inn etter at skolebyråden i Oslo la ned forbud mot bønnerom.

– Jeg mener primært at man bør ha felles regler på nasjonalt nivå, sier varaordfører og gruppeleder for Oslo Arbeiderparti Libe Rieber-Mohn.

Hun synes ikke det skal være opp til hver enkelt rektor, kommune eller fylkeskommune å avgjøre om skolene skal tilrettelegge for religiøs utøvelse i skoletiden.

Også Human-Etisk Forbund mener kunnskapsministeren bør gripe inn for å få en regel som gjelder for alle landets skoler.

– Skal man ha en likebehandling over hele landet, som jeg mener man må ha, så må det jo tas opp av regjeringen. Det kan ikke være sånn at elever i Oslo behandles annerledes, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

Ønsker ikke skille mellom religioner

Human-Etisk Forbund mener skolegudstjenester er like problematisk og ønsker ikke noen religiøs aktivitet på noen norske skoler.

– Vi har en lang tradisjon for å tillate religiøs aktivitet i norske skoler, gjennom skolelag og ikke minst at skolene i stor grad tar imot tilbudet om gudtjenester i skoletiden.

– Så hvis man ikke får ha bønnerom, bør det heller ikke være lov for elevene å arrangere gudstjeneste i for eksempel biblioteket?

– Nei, her er det viktig å likebehandle. Sier man at skolen skal bedrive kunnskap og ikke religionsutøvelse, må man også nekte de som er medlem av et kristent skolelag som ønsker å samles for å be, sier Kristin Mile.

Frp presset på

For to uker siden fikk alle rektorene i Oslo beskjed av skolebyråd Torger Ødegaard om at rom tilrettelagt for bønn ikke lenger er lov ved hovedstadsskolene.

Dermed ble det planlagte bønnerommet på Hellerud videregående skole stanset, dagen før åpning.

Også på Nydalen videregående, der elever tidligere har fått bruke et stillerom til bønn, er tilbudet nylig blitt stoppet.

Skolebyrådens inngripen skjedde etter press fra Frps Carl I Hagen, som nekter å være med på en budsjettavtale hvis ikke muslimske bønnerom forbys i hovedstadens skoler.

Libe Rieber-Mohn (Ap) synes ikke et slikt prinsipielt spørsmål hører hjemme i budsjettforhandlinger.

Departementet vil ikke forandre reglene

Selv om statssekretær Elisabet Dahle i kunnskapsdepartementet innrømmer at det er uheldig at Frp i Oslo bruker bønnerom som en brikke budsjettforhandlingene, vil ikke departementet endre i regelverket.

– Vi mener at den enkelte skole og skoleier er de beste til å vurdere dette, sier Elisabet Dahle.

Dette svaret er ikke Libe Rieber-Mohn (Ap) fornøyd med.

– Jeg opplever det som en ansvarsfraskrivelse. Jeg mener at dette er en så viktig prinsippiell sak fordi det dreier seg om hva skolen skal være og hva skoletiden skal brukes til, sier Rieber-Mohn.