Hopp til innhold

Streik for sykehjemmene idag

64 ansatte fra Fagforbundet går ut i streik onsdag, etter brudd i forhandlingene med NHO service. Sykepleierforbundet kom til enighet fem timer på overtid. Se hvilke sykehjem som rammes her.

Streik paulus sykehus - bruke

Her streiker ansatte ved Paulus alders- og sykehjem. Merete Persheim (fra høyre), Susan Barreras, Eduardo Sanpaio, Khuram Shahzad (hovedtillitsvalgt og Karen Guttorm (fra venstre).

Foto: Victoria Wilden / NRK

Fagforbundet brøt natt til onsdag meklingen med NHO Service og tar dermed ut 64 medlemmer i streik.

– Streiken er ikke til å unngå med en motpart som overhodet ikke verdsetter sine ansatte eller møter standarden i bransjen for øvrig, sier forhandlingsleder i Fagforbundet, Kjellfrid Blakstad til NTB.

Til NRK sier hun at de brøt forhandlingene og mener det er uakseptabelt at ingen av deres krav ble innfridd.

Sykepleierforbundet ikke i streik

Norsk Sykepleierforbund og NHO Service kom på sin side til enighet over fem timer på overtid i meklingen. Dermed blir 44 sykepleiere i Sykepleierforbundet i Oslo og Hordaland likevel ikke tatt ut i streik fra onsdag av.

– Vi fikk en vesentlig økning i minstelønnen for sykepleiere og spesialsykepleiere. Vi har fått til en løsning som peker i riktig retning i forhold til både lønn og andre krav, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunnhild By til NRK.

64 tas ut onsdag

I første streikeuttak onsdag morgen tas 64 av Fagforbundets medlemmer ved sju sykehjem i Oslo og Asker ut i streik fra og med arbeidstidens begynnelse.

Fagforbundet tar ut 64 ansatte i streik onsdag:

  • 13 ansatte ved Risenga bo- og omsorgsdrift i Asker
  • 11 ansatte på Lambertseter alders- og sykehjem som drives av Aleris.
  • 10 ansatte på Hovseterhjemmet
  • 10 ansatte på Oppsalhjemmet
  • 6 ansatte på Paulus alders- og sykehjem som drives av Attendo Care AS.
  • 4 ansatte på St. Hanshaugen omsorgssenter som drives av Unicare Omsorg.

Sykepleierforbundet hadde varslet plassfratredelse for 18 medlemmer ved Opsalhjemmet, 19 ved Hovseterhjemmet og sju ved Søreide sykehjem i Bergen.

– Lå langt fra hverandre

Fagforbundet sier at de var langt unna å komme til enighet med NHO Service natt til onsdag. Forbundet mener at de som jobber i private sykehjem skal ha samme lønn som de som jobber i kommunal sektor og for sykehjem drevet av ideelle organisasjoner.

– Ut fra det vi har som krav om likebehandling både innefor arbeidsplassen og de ulike områdene i denne bransjen lå vi veldig langt fra hverandre, sier Blakstad til NRK.

Hun forsikrer at selv om det vil merkes at medlemmer går ut i streik vil pasientene ved de rammede sykehjemmene bli godt tatt vare på.

– Det vil merkes at det er færre folk på jobb, men vi behandler dispensasjonssøknader fra arbeidsgivere fortløpende. Vi skal være trygge på at pasientene blir godt tatt vare på og får pleie, stell og medisinsk behandling.

Store uenigheter

NHO Service sier til NRK at Fagforbundet brøt forhandlingene som en politisk markering for LO, mer enn en tarifforhandling.

– De vil at alle skal innordne seg den offentlige tariffavtalen. Vi mener at hvis man skal ha private firmaer, så må de kunne være anderledes også på arbeidsgiverpolitikk., sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.