Hopp til innhold

Nytt Munchmuseum i 2013

Og det hverken på Tøyen, i Bjørvika eller på Tullinløkka.

Derimot er det Edvard Munchs atelier på Ekely som allerede til 150-års-jubileet for den verdensberømte kunstnerens fødsel kan bli nytt formidlingssted for Munchs liv og virke. Edvard Munch bodde og arbeidet på Ekely på Ullern fra han kjøpte eiendommen i 1916 og til sin død i 1944.

Vi iler til og presiserer at det å åpne Ekely for publikum ikke er ment å erstatte planene for et nytt, stort Munchmuseum. Den tilsynelatende evigvarende lokaliseringsdiskusjonen gjør imidlertid at dette prestisjeprosjektet i milliardklassen ligger langt inn i framtida.

Men allerede neste år kan Munchmuseet få en museums-satellitt til en brøkdel av prisen bare planleggingen av det nye stormuseet har kostet.

2,2 millioner

Munchmuseet har laget et formidlingskonsept for Ekely der investeringen er beregnet til 2,2 millioner kroner, mens driftsutgiftene er anslått til to millioner kroner i året.

– Ekely representerer en autensitet som Munchmuseet på Tøyen ikke har, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

– Et formidlingskonsept på Ekely, i omgivelser der Munch har bodd og virket som kunstner, vil berike tilbudet til byens borgere, turister og skoleelever. At dette initieres i forbindelse med Munch-jubileet i 2013 er svært positiv, fortsetter Bjercke.

Et Munchmuseum "light" på Ekely ble aktualisert da Oslo kommune skrinla planene om en museumsleilighet i Munchs barndomshjem i Pilestredet, vegg i vegg med Blitz-huset.

Bodde lengst på Ekely

– Ekely er det stedet hvor kunstneren bodde lengst i sitt liv, og mange kjente verk kan knyttes til eiendommen og omgivelsene, understreker kulturbyråden i et notat til bystyret.

Han viser til kjente malerier som Epletre i haven, Kvinne med valmuer, Kunstneren og hans modell, Bohemens bryllup og Stjernenatt, samt en rekke selvportretter som Mellom klokken og sengen og Nattevandreren.

– Munchs mange landskapsbilder fra Ekely og omgivelsene der viser årstidenes skiftninger og naturens gang også gjennom menneskelig aktivitet som pløying, såing og innhøsting, heter det i notatet.

Boligen revet

Munchs bolig, en sveitservilla fra 1870-tallet, ble revet i 1960 for å gi plass til parkeringsplasser. Det store vinteratelieret med tre atelierer av ulik størrelse og grafikkverksted eksisterer fortsatt og disponeres av Stiftelsen Edvard Munchs Atelier. Atelierbygningen ble tegnet av arkitekt Henrik Bull og oppført i 1929. I tilknytning til denne ligger det eneste gjenværende av Munchs friluftsatelierer.

Stiftelsen leier ut vinteratelierene til billedkunstnere i vinterhalvåret. I konseptet som Munchmuseet har laget skal Oslo kommune leie Ekely som formidlingssenter i perioden fra mai til september. Planene er avhengige av at Oslo bystyre bevilger pengene.