Hopp til innhold

1000 nye sykehjemsplasser i Oslo

Et flertall i bystyret vil bygge kraftig ut de neste tre årene. De ønsker seg heller for mange plasser, og et eventuelt luksusproblem.

Sykehjem

Nye sykehjemsplasser var en av Fremskrittspartiets hovedsaker i høstens kommunevalgkamp.

Foto: Illustrasjonsfoto: Lars Pehrsson / Scanpix

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen mener det er bedre med noen plasser for mange enn noen for få.

– Vi vil heller ha det luksusproblemet at noen sykehjemsplasser står ledige, enn dagens situasjon hvor omtrent alle plasser er i bruk. Det har de vært etter samhandlingsreformen.

Hagen er lei av historier om folk som får avslag på sykehjemsplass, som disse fra helse- og sosialombudets årsberetning.

Fastlegen hadde skrevet en erklæring der det fremgikk at kvinnen på 94 hadde demens av alvorlig grad, at ernæringsstatusen var dårlig, at hjemmesituasjonen var klart forverret og at hun anbefalte langtidsopphold på sykehjem. Kvinnen ble innlagt på sykehus etter å ligget hele natten hjemme etter et fall og døde siden under korttidsopphold på sykehjem.

Fra Helse- og sosialombudets årsberetning

– Vi har nok av reportasjer i media om at terskelen for å få sykehjemsplass i Oslo har blitt for høy, sier Hagen.

Flertallet vil satse på sykehjem

1000 nye sykehjemsplasser i Oslo var en av Fremskrittspartiets hovedsaker i høstens kommunevalgkamp.

Nå har gruppeleder Carl I. Hagen fått partiene på venstresiden med på kravet. Dermed er det flertall i bystyret for en stortstilt sykehjemssatsing.

Byrådspartiene mener at det er unødvendig med så mange nye plasser nå fordi befolkningsprognosene viser at antall eldre over 80 år først vil øke etter 2020.

– Vi går imot en sånn økning fordi behovet ikke kommer før om åtte-ti år. Da synes vi det er unødvendig å planlegge for disse plassene allerede nå, sier helse- og sosialpolitisk talsmann for Høyre Ola Kvisgaard.

– Men vil ikke behovet melde seg på et eller annet tidspunkt?

– Jo, men hovedbehovet som melder seg nå er nye skoler og nye skoleplasser. Vi har behov for å bygge et nytt klasserom i uken. I tillegg vet vi at det kommer en eldrebølge om åtte-ti år, og den skal vi planlegge for.

Vil heller skaffe flere omsorgsboliger

Men i første omgang vil Kvisgaard heller satse på Omsorg pluss, som er omsorgsleiligheter med utvidet tilbud, noe det er tverrpolitisk enighet om.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– Det har vært et veldig vellykket prosjekt. Det første åpnet for to år siden, og de nærmeste tre årene skal vi bygge opp fra 300 plasser i dag til 1000 plasser. Ny teknologi gjør det også mulig å ha flere som i dag er på sykehjem på Omsorg pluss, så det er vår hovedsatsing på kort sikt, sier Kvisgaard.

Men det mener Carl I. Hagen ikke er godt nok.

– Det er stor forskjell på Omsorg pluss-plasser og sykehjemsplasser.