Hopp til innhold

– Rikshospitalet har ikke kontroll

Utstyret forfaller, og de ansatte ved avdelingen for kunstig befruktning mangler tydelige oppgave- og ansvarsfordelinger. Rikshospitalet får refs i ny rapport.

Rikshospitalet

Direktør i Helsetilsynet, Lars Hansen, er overrasket over feilene de fant ved seksjon for kunstig befruktning på Oslo Universitetssykehus.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Helsetilsynet mener Rikshospitalet ikke holder god nok standard på utstyret som blir brukt til assistert befruktning.I en ny rapport retter de kraftig kritikk mot avdelingen, og etterlyser først og fremst bedre rutiner.

Direktør i Helsetilsynet, Lars Hansen, er overrasket over feilene de fant ved seksjon for kunstig befruktning på Oslo Universitetssykehus.

– Rikshospitalet har ikke et godt nok system til å ha oversikt over hva som skjer ved avdelingen. De har ikke klart å fordele ansvar og oppgaver på en klar måte, og da blir vi urolige, sier han.

Ingen av disse avvikene har ført til svikt i behandling av pasienter, eller av celler og vev.

Bjørn Busund, avdelingsleder ved Gynekologisk avdeling

Tilsynet skriver i rapporten at "Håndtering av humane celler og vev beregnet for assistert befruktning er et sårbart område der konsekvensene av feil kan bli alvorlige, både for foreldreparet og for eventuelle barn." .

– I dag har helseforetaket ikke kontroll på at utstyret blir holdt i orden, eller på at de bruker lokaler som er egnet. De har heller ikke klare prosedyrer, eller et system som gjør at de klarer å følge med på om disse blir fulgt. Det synes vi er alvorlig, sier han.

– Det går ikke utover pasientene

Bjørn Busund er avdelingsleder ved Gynekologisk avdeling, og har ansvaret for avdelingen for kunstig befruktning. Han forteller at de tar rapporten på alvor.

– Det er en meget streng forskrift som regulerer akkurat dette området. Vi tar selvsagt alle avvikene på alvor.

Han mener likevel at systemene ikke er merkbar for dem som kommer til avdelingen.

– Ingen av disse avvikene har ført til svikt i behandling av pasienter, eller av celler og vev, sier han.

Uenig i kritikken

Og mens Helsetilsynet kritiserer avdelingen for dårlig organisering og mangel på rutiner, mener Busund at det ikke er noe galt med systemet.

– De manglene som er påpekte er i hovedsak formelle, og det er bare noen som er av praktisk art. Så vi har systemer som fungerer meget bra, sier han.

Helsetilsynet på sin side konkluderer med:

"Avvikene som er påpekt ved dette tilsynet, viser at helseforetaket ikke har tilstrekkelig kontroll med at utstyr vedlikeholdes, at lokalene er egnet til den aktiviteten som utføres og at etablerte prosedyrer er forstått og følges. Statens helsetilsyn anser det som uheldig at helseforetaket ikke har sørget for jevnlig og systematisk gjennomgang av seksjonens aktiviteter for å kontrollere at ny organisasjonsmodell fungerer og for å forebygge og eventuelt avdekke svikt i rutinene."